Loopbanden helpen honden om voldoende beweging te krijgen of zelfs om gewicht te verliezen. Deze producten verschaffen meer vrije tijd voor de baasjes omdat ze de hond minder vaak uitlaten. De hondenloopbanden kunnen erg prijzig zijn. Het is echter zo dat voor veel mensen de voordelen winnen van de kosten in hun overweging. Wij hebben de beste hondenloopbanden die nu op de markt zijn grondig getest en geëvalueerd om tot een lijst te komen met de merken die goed zijn voor je hond en je portemonnee.
Ideaal om je hond te trainen. Houdt je hond ideaal in conditie, zorgt voor stevige spieren, en een uitstekend gangwerk. Uiteraard dien je wel zorgvuldig met de loopband om te gaan, en je hond eerst een gewenningstijd te geven, zodat je je vriend plezier doet, wanneer hij een dagelijks portie beweging krijgt.
Functies op Display: caloriën, afstand, snelheid, tijd
Belastbaar gewicht max. 100kilo
Instelbare snelheid 0-12KM
Afmeting loopgedeelte 105x34cm
Vermogen 1,75 PK
gewicht 36kilo
Deze loopband is geschikt voor kleine tot middelgrote honden.
Bewegen is heel erg belangrijk voor en hond. Een flinke portie dagelijkse beweging zal je hond in vorm houden. De Dog Runner is een ideale loopband om je hond op te trainen. Dankzij de Dog Runner zullen hart, longen en bloedcirculatie op pijl worden gehouden. Honden houden van bewegen en het zorgt ervoor dat je hond zich niet snel zal gaan vervelen.
De nieuwe Dog Runner XL is zonder twijfel de allerbeste loopband voor honden die ooit ontwikkeld werd. Hij kreeg het ‘goedgekeurd door Woef’ certificaat mee en dat is helemaal terecht. Wie op zoek is naar een loopband voor zijn of haar hond en nood heeft aan ruimte, heeft hiermee de ideale hondentrainingsmachine gevonden.
Specs:
Maximaal belastbaar gewicht: 150 kg
Max. snelheid: 14 km/u
Uitklapbaar: Nee
Motorvermogen piek: 5,5 PK
Motorvermogen continu: 5,5 PK
Aantal programma’s: 0
Max. hellingshoek: 15 %
Aantal trainingsniveaus: 15
Hartslagfunctie: Nee
Gewicht: 70 kg
In de doos: Onderdelen van een loopband voor honden
Help je hond te trainen, te revalideren of gewoon fit te houden op deze dierenloopband. Laat je hond langzaam wennen aan het bewegen op dit apparaat. Je hond zal eerst moeten begrijpen wat de bedoeling is. Begin dus langzaam en beloon wanneer het goed gaat. Stel zelf de tijd, afstand en snelheid in, zodat je deze kan opbouwen. Je kan de riem van je hond vastmaken aan de stang boven de loopband. Met de ingebouwde veiligheidsschakelaar kan je de loopband direct stopzetten mocht er iets mis gaan. De band kan alleen honden tot 50 kg trainen.
De dog runner loopband is een professionele loopband voor honden tot 150 kg lichaamsgewicht. Door de hekken om de loopband is het een zeer veilige omgeving om te bewegen voor je dier. De band is handig voor honden met overgewicht of honden die revalideren na een blessure of operatie. Zet de band schuin om een je viervoeter op een helling te laten lopen. Je hoeft op deze manier geen lange fietstochten meer met je dier te maken. Verbeter zijn conditie en spiercapaciteit op een prettige manier die je weinig tijd kost. De Dog Runner heeft een zeer stille motor wat helpt het stresslevel van je hond laag te houden. De bijgeleverde afstandsbediening is een extra handigheidje voor jezelf.
We begrijpen dat sommige baasjes wellicht terughoudend zijn als het gaat om een loopband aanschaffen voor een hond. Er zijn veel vragen die beantwoord moeten worden. In dit gedeelte proberen we jou te helpen met de beslissing of je hond een loopband nodig heeft. We gaan dieper in op zowel de voordelen van de producten als de verschillende veiligheidsmaatregelen die de hondenloopbanden eisen.
Waar moet je op letten bij de aankoop van een hondenloopband ?
Gewicht van je hond
Hondenloopbanden zijn beschikbaar in verschillende groottes en zijn gerangschikt op basis van het maximale gewicht van de hond. Het is dus belangrijk om je hond te wegen en een loopband te kiezen die dit gewicht aankan.
Programmeermogelijkheden van de loopband
Er zijn loopbanden die de optie hebben om te worden afgesteld op de fitheid van je hond. Voor zeer actieve en energieke honden is het mogelijk om de loopband in te stellen op een hoge snelheid. De hond is echter niet altijd erg energiek en daarom kan het verstandig zijn een band te kiezen waar je de snelheid gemakkelijk naar beneden kunt aanpassen.
Mogelijkheid de loopband te vervoeren en in te stellen
Loopbanden voor mensen nemen vaak veel ruimte in beslag en dit is vaak niet anders voor hondenloopbanden. Het is hierom verstandig om het gewicht van de loopband in overweging te nemen en te kiezen voor een lichtgewicht product dat al in elkaar is gezet. Als je besluit een andere loopband te kopen is het aangeraden om er een te kopen die gemakkelijk in elkaar gezet kan worden.
Waarom heeft je hond een loopband nodig?
De belevingswereld van honden verschilt sterk met betrekking tot een hondenloopband. De vraag wordt vaak gesteld of je wel goed genoeg voor je huisdier zorgt wanneer je gebruik maakt van een loopband. Zijn bewegingsvrijheid wordt immers ingeperkt ten opzichte van een wandeling in het bos. Als je aan een dierenarts vraagt of het een goed idee is om een loopband voor uw viervoeter te kopen zul je waarschijnlijk verbaasd zijn over het antwoord. De dierenarts kan dit namelijk soms aanraden. In de meeste gevallen hangt het antwoord af van de factoren die hier besproken worden. Deze aspecten kun jij meenemen in je beslissing.
Als fysiotherapie
Honden die problemen hebben met hun spieren, pezen of botten en hiervoor intensief zijn behandeld kunnen een voordeel hebben aan regelmatig gebruik van de loopband. Door de loopband te gebruiken houd je de controle over hoeveel belasting de hond ervaart, doordat je kunt instellen hoe hard de hond moet werken. Dit betekent dat jij de controle heeft over de rehabilitatie en hoe deze in stappen kan worden uitgevoerd. Hierdoor kun je langzaam werken aan de mobiliteit van de hond om hem volledig te helpen herstellen. Als je jouw hond in het park uitlaat, heb je geen controle over hoeveel en hoe de hond beweegt en kun je de rehabilitatie dus minder goed in de gaten houden.
Mensen die geen tijd hebben om de hond uit te laten
Voor baasjes die het nou eenmaal te druk hebben met werk of andere zaken en hierdoor weinig vrije tijd hebben kan het lastig zijn om voldoende tijd vrij te maken voor het uitlaten van de hond. Een loopband kan hiervoor een goede oplossing zijn omdat het niet nodig is een halfuur vrij te maken voor het uitlaten. Dit halfuur kan dan worden besteed aan andere belangrijke dingen.
Zeer energieke honden
Het komt weleens voor dat je hond ook net na een wandeling nog barst van de energie. In plaats van nog een wandeling te maken of de hond buiten op te sluiten in een kennel kunt je de hond op een loopband plaatsen. Op deze manier raken ze toch hun energie kwijt zonder dat je hier moeite voor hoeft te doen.
Mensen met een lichamelijke beperking
Sommige mensen zouden graag met hun hond gaan wandelen of hardlopen maar kunnen dit niet doordat ze lichamelijk beperkt zijn of een ziekte hebben die het hun onmogelijk maakt om langere afstanden te wandelen. Voor deze mensen is een hondenloopband een uitstekende oplossing.
In het volgende gedeelte bespreken we de negatieve aspecten die geassocieerd worden met hondenloopbanden.
Geen hersenstimulatie
Als een hond in het park loopt, krijgt hij enorm veel prikkels die hij niet krijgt door op een loopband te lopen. De hersenstimulatie is een belangrijk onderdeel van het leven van een hond. De hond ervaart natuurlijk wel de prikkels van binnen het huis en je kunt speeltjes aan de loopband monteren om de hersenen nog wat extra te prikkelen. De hond zal deze stimulansen echter snel herkennen en dan zullen ze niet langer de nieuwsgierigheid prikkelen.
Geen sociaal contact
Als de hond buiten rondloopt, kan deze andere honden ontmoeten en met ze spelen waardoor de hond socialer wordt. Als de hond op de loopband loopt, heeft hij die mogelijkheid niet.
Beperkte bewegingsvrijheid
Terwijl een hond de mogelijkheid heeft om te rennen, springen, rollen en graven in een park zijn deze activiteiten beperkt op een loopband tot slechts lopen of rennen. Dit aspect is belangrijk om mee te nemen in de overweging of een loopband een verstandige aankoop is.
Wij hopen dat je na dit overzicht van de voor- en nadelen een beter antwoord kunt geven op de vraag of je hond wel of niet een hondenloopband nodig heeft.
Wat zijn de voordelen van een hondenloopband?
In het vorige gedeelte is al kort genoemd dat een loopband meerdere voordelen heeft. Deze voordelen zullen hieronder uitgebreider worden behandeld.
Veiligheid
In plaats van de hond buiten uit te laten waar hij wordt blootgesteld aan allerlei risico’s zoals andere honden of mensen met verkeerde intenties is het mogelijk om de hond op een veilige manier te laten bewegen op een loopband. Het heeft ook voordelen voor jou omdat ook jij niet wordt blootgesteld aan de potentiële gevaren van de buitenwereld. Daarnaast houd je bacteriën, schimmels en ongedierte zoals mijt en teken buiten de deur. Een loopband biedt ook een uitstekende oplossing voor honden die gevoelig of allergisch zijn voor pollen, fijnstof of bepaalde planten.
Onafhankelijk van weersomstandigheden
Als je jouw viervoeter op een loopband zet in plaats van een wandeling met hem te maken hoef je geen rekening te houden met het weer. Dit betekent dat jullie niet langer de kou, regen of onweer hoeven te trotseren om genoeg beweging te krijgen.
Beschikbaarheid
Het feit dat de loopband altijd beschikbaar is, is voor vele baasjes de doorslaggevende factor. Het geeft namelijk veel extra vrijheid doordat u niet hoeft uit te laten en deze tijd kan besteden aan andere zaken.
Fitheid
Veel hondenloopbanden bieden instellingen die het mogelijk maken om de fitheid van uw hond goed te reguleren. Het is gemakkelijk om zelf te bepalen welke en hoeveel beweging uw hond per dag krijgt.
Hondenloopband veiligheidstips
Ondanks dat een loopband voor honden vele voordelen biedt voor degenen die zich het apparaat kunnen veroorloven, zijn er ook bepaalde veiligheidsmaatregelen die in acht genomen moeten worden. Het is belangrijk om deze regels na te leven, om de veiligheid van je hond te garanderen en te voorkomen dat je aankoop kapot gaat.
Om te beginnen is het verstandig dat je hond de tijd heeft om te wennen aan de loopband. Je hoeft het apparaat hiervoor nog niet aan te zetten, maar kunt de hond op de loopband plaatsen zodat deze went aan de geur en de sensatie. Je kunt de hond het beste belonen met snoepjes en aanmoedigingen terwijl je hem traint. Als je hond zich op zijn gemak voelt met het op- en afstappen dan kun je de loopband op de langzaamste optie aanzetten.
Start altijd met de laagste snelheid zodat uw hond kan wennen aan het gevoel van op een loopband lopen.
Het is afgeraden om je hond vast te binden aan de loopband omdat dit het risico op verwondingen verhoogt als hij schrikt.
Als je hond nog aan het wennen is aan de loopband is het belangrijk te allen tijde te blijven opletten. Je kunt de hond beter niet alleen laten om er zeker van te zijn dat er niets verkeerd gaat. Natuurlijk kun je ook iemand anders vragen om op de hond te passen als dit niet mogelijk is voor jou.
Je kunt de loopband het beste op een plek zetten waar de hond een interessant uitzicht heeft (bijvoorbeeld de tuin) en niet een muur. Dit zorgt ervoor dat de hond zich minder snel verveelt. Mocht je de loopband niet op een boeiende plek kunnen zetten, maak de muur dan interessanter door er bijvoorbeeld speeltjes op te hangen.
De hondenloopband is een zeer geschikt apparaat om je hond fit te houden. Als je geen zin en tijd hebt om uren met de hond te lopen dan biedt een loopband de perfecte oplossing. Het garandeert ook dat je hond veilig is en vrij blijft van ongedierte en vuil. Het is echter belangrijk dat de veiligheidsmaatregelen worden nageleefd om verzekerd te zijn van deze voordelen. De beste hondenloopbanden zijn in dit artikel genoemd zodat je een beslissing kan maken die past bij jou en je dier.
Het wordt afgeraden om honden op een normale loopband te plaatsen. Hiervoor zijn meerdere redenen. De belangrijkste zullen hieronder worden besproken:
De lengte van het loopgedeelte van de band. Mensenloopbanden zijn over het algemeen korter dan die voor honden. Zeker voor grotere honden kan dit voor problemen zorgen omdat zij die extra lengte nodig hebben om goed te kunnen lopen en rennen. Als u een grotere hond op een mensenloopband zet, kan de hond zijn passen niet goed maken waardoor hij zich moet aanpassen. Dit kan resulteren in gewrichtsproblemen op de lange termijn.
De snelheid. Normale loopbanden hebben mogelijk niet een optie die langzaam genoeg is voor kleine honden. Hierdoor riskeer je een blessure bij je dier.
Breedte. Naast het feit dat de band korter is, is deze ook smaller. Dit zorgt ervoor dat een hond niet vrijuit kan bewegen en dit draagt bij aan het risico op blessures.
Ventilatie. Loopbanden die bedoeld zijn voor mensen beschikken vaak over een koelingssysteem dat ervoor zorgt dat de motoren niet oververhit raken. Over het algemeen is dit systeem open en is het dus mogelijk dat hier hondenhaar en vuil in terecht komen. Dat kan de machine beschadigen. Bij hondenloopbanden van goede kwaliteit is dit koelsysteem afgesloten zodat er geen vuil in terecht kan komen. Het is ook goed om te weten dat beschadigingen die veroorzaakt zijn door hondenhaar vaak buiten de garantie vallen en je dus geen reparatie of nieuw apparaat kunt aanvragen.
Spleet tussen band en rand. De spleet die zich bevindt tussen de band en het statische gedeelte van de loopband kan een gevaar vormen voor honden omdat zij er met hun poot of klauwen aan blijven haken en hierdoor gewond raken.
Bandhoogte en eindstukken. De hoogte van een mensenloopband is in het algemeen hoger dan voor hondenloopbanden. Dit kan met name voor kleine honden een probleem vormen. Het kan lastiger zijn voor de hond om op en af te stappen en potentieel ernstiger gewond raken als ze vallen. Ook zijn de eindstukken bij loopbanden voor mensen vaak groter dan bij het honden equivalent waardoor een hond zich hier makkelijker aan kan verwonden.
·Trillingen en geluid. Iedereen die weleens op een loopband heeft gestaan weet dat de apparaten veel lawaai generen en dit geluid kan een hond nerveus maken. Hierom zijn hondenloopbanden doorgaans ontworpen om om geluid en trilling minimaal te houden. Dit garandeert comfort voor de hond tijdens het wandelen.
Dit hangt sterk af van de leeftijd en fysieke conditie van de hond. Over het algemeen kan een hond tussen de vijf en twintig minuten per dag op de loopband. Het aantal minuten hangt echter ook af van op welke snelheid waarop de loopband is ingesteld en in hoeverre de hond op zijn gemak is. Het is aangeraden om te beginnen met enkele minuten en dit langzaam op te bouwen. Als je twijfelt over het gebruik van de loopband, vraag dan advies aan de dierenarts.
Het is belangrijk dat je de handleiding controleert voordat je de loopband gaat schoonmaken. In de meeste handleidingen staat dat je de band regelmatig met een vochtige doek kan schoonvegen. De band kan grondiger worden gereinigd met een afwasborstel, dit geldt zeker als er textuur op de band zit. Het is aangeraden de band ongeveer één keer per maand grondig te reinigen. Ook kun je stofzuigen onder de loopband om vuil en hondenharen te verwijderen. Meestal wordt aangeraden dit eens per maand te doen. Het is belangrijk dat de loopband helemaal droog is voordat deze wordt opgeborgen of opnieuw gebruikt.
Je kunt zorgen voor afwisseling in het gebruik van de loopband om verveling tegen te gaan. Door de snelheid en helling te variëren houd je de hond geïnteresseerd. Als je de loopband gebruikt om je hond te laten afvallen of als fysiotherapie dan is het aangeraden om variaties op voorhand met je dierenarts te bespreken. Het is ook een optie om de loopband op een andere plek te zetten zodat de hond een ander uitzicht heeft.
Eindconclusie: hondenloopbanden
Wat vinden onze lezers van dit artikel over hondenloopbanden