De juiste hondenmand kiezen

Een volwassen hond slaapt gemiddeld 14 uur per dag. Tijdens de slaap verwerkt je hond de indrukken die hij die dag heeft opgedaan. Een goede nachtrust is voor honden, net als voor mensen, van groot belang. Genoeg slaap zorgt ervoor dat je hond geestelijk en lichamelijk fit blijft. 

De meeste honden slapen het liefst in de buurt van hun baasje, sommige zoeken juist de rust op. Het belangrijkst is dat je hond een eigen plekje heeft waar hij zich prettig voelt en zich terug kan trekken. Dit kan een hondenmand, een bench, een vetbed of een slaapzak zijn. De slaapplaats moet vooral comfortabel zijn. Er is ontzettend veel keuze op het gebied van hondenmanden. Het kan best lastig zijn om de juiste mand voor je hond te vinden. In dit artikel nemen we de verschillende soorten manden onder de loep, voor kleine honden, grote honden, het orthopedische hondenbed, de hondenslaapzak en het vetbed. 

hondenmand

Soorten hondenmanden

Er zijn heel veel verschillende soorten hondenmanden. Je kunt kiezen uit een ronde of rechthoekige mand, een hondenmand met of zonder rand, met opstap. Dan zijn er nog diverse materialen. Er zijn ‘harde’ hondenmanden van riet of plastic, of manden van stof. Binnen de hondenmanden van stof kun je kiezen voor een zachte of voor een stuggere stof. Een zachte hondenmand is comfortabel en beweegt makkelijk mee met je hond. Ook is de ondergrond van deze manden meestal zacht. Wil jouw hond nog weleens in zijn mand bijten? Dan is een stevige stof misschien handiger. Bij een stevige stof is ook de ondergrond van de hondenmand vaak steviger. Kijk ook naar de rand of opstap van de mand, zorg ervoor dat deze niet te hoog is. Jouw hond moet er makkelijk in kunnen stappen. 

Een hondenmand voor een kleine hond

Heb jij een kleine hond, dan koop je vanzelfsprekend ook een kleine hondenmand. Kleine honden vinden het vaak fijn om in een holletje te kruipen. Ze zijn vaak wat gevoeliger voor kou dan grote honden, dus ook hier kun je rekening mee houden bij de aanschaf van de hondenmand. Het beste kun je voor een kleine hond kiezen voor een mand met rand, van zacht materiaal dat goed isoleert en je hond lekker warm houdt. In de winter kun je eventueel een deken in de mand leggen voor extra warmte.Heb je een pup in huis? Voor een pup is het gevoel van veiligheid erg belangrijk, waardoor de mand niet te groot moet zijn. Wil je liever niet twee keer een mand aanschaffen? Dan kun je ook overwegen een grotere mand voor je pup te kopen en bijvoorbeeld een hondenslaapzak, waarin je pup toch geborgenheid en veiligheid ervaart.

 

Een hondenmand voor een grote hond

Ook voor grote honden zijn verschillende hondenmanden verkrijgbaar. Toch is niet elke grote hondenmand geschikt voor een grote hond. Grotere honden hebben ondersteuning nodig voor hun gewrichten en ledematen, anders kunnen ze last krijgen van hun gewrichten of wordt hun slaappatroon misschien verstoord. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg voor een mand die de juiste ondersteuning en het juiste comfort biedt voor jouw hond. 

Twijfel je welke maat voor jouw hond het beste is? De meeste manden worden in verschillende maten aangeboden. Soms staan er bij de verschillende hondenmanden ook rassen aangegeven. 

hondenmand-grote-hond

Het orthopedische hondenbed

Heeft jouw hond last van zijn gewrichten of is hij al wat ouder? Dan kan een orthopedisch hondenbed uitkomst bieden. Het verschil met een ‘gewone’ hondenmand zit ‘m in de vulling. Een orthopedisch hondenbed heeft namelijk een vulling van traagschuim. Traagschuim past zich helemaal aan aan de lichaamsvorm van de hond. Op deze manier komt er geen druk te staan op de wervelkolom en op de gewrichten van de hond. Tevens wordt de hond goed ondersteund. Een orthopedisch hondenbed is vaak iets duurder dan een ‘gewone’ hondenmand of hondenbed, maar wanneer jouw hond dit nodig heeft is dit wel vaak de beste optie. 

De hondenslaapzak
Sommige honden vinden het heerlijk om onder een dekentje te kruipen. Ze zoeken een lekker warm plekje. Is dit bij jouw hond het geval, dan kun je overwegen om een hondenslaapzak aan te schaffen. Een hondenslaapzak bestaat uit een soort deken met een kussen eraan vast. Vooral kortharige rassen vinden het soms heerlijk om ergens in of onder te liggen. Heb jij geen kortharig ras, maar ligt je hond wel graag ergens in en lijkt een hondenslaapzak je wel wat? Let er dan bij de aanschaf goed op dat de isolatie van de slaapzak goed is. Een hondenslaapzak is in verschillende maten verkrijgbaar. Een voordeel van de slaapzak is dat je hond er in warmere tijden ook bovenop kan gaan liggen. Ook kun je de slaapzak makkelijk meenemen ergens naartoe. 

Het honden vetbed

Nog een optie is het honden vetbed: een comfortabel, zacht kleed gemaakt van imitatie schapenvacht. Onder de schapenvacht zit een isolatielaag en op de onderkant een antislip laag. De goede isolatie houdt de kou tegen. Een vetbed wordt vaak gebruikt in een bench. Slaapt jouw hond in de bench, dan is een vetbed een goede optie. Maar je kunt ‘m ook in de hondenmand leggen. In de winter houdt het vetbed je hond warm en in de zomer lekker koel. Het materiaal voelt lekker zacht aan. Een vetbed is verkrijgbaar in verschillende maten en diktes. Ook kun je ‘m in verschillende kleuren krijgen. Het vetbed is wasbaar op 40 graden in de wasmachine. 

hondenmanden voor kleine honden

Een keuze maken

Het kan best lastig zijn om een keuze te maken. Kies je voor een hondenmand, een slaapzak of een vetbed? Kijk goed naar wat jouw hond fysiek nodig heeft én waar hij behoefte aan heeft. Zorg voor een veilige en comfortabele slaapplek voor jouw trouwe viervoeter. Ben je er nog niet? Maak dan de afweging wat belangrijk voor je is, naast bovengenoemde punten. Wil je de slaapplaats kunnen wassen? Wil je ‘m makkelijk ergens mee naartoe kunnen nemen? In dat geval is een harde hondenmand van plastic of riet wellicht minder geschikt. Een slaapzak of een zachte mand zou wel een goede optie kunnen zijn. Bepaal voor jezelf waar de slaapplaats aan moet voldoen naast het comfort en de veiligheid voor je hond. 

Misschien vind je het belangrijk dat de hondenmand in je interieur past. Gelukkig zijn hondenmanden er tegenwoordig in zoveel kleuren en stijlen te krijgen, dat er altijd wel een geschikt exemplaar voor je bij zit.