Top tien grote hondenrassen

Waarom kies je voor een groot hondenras ?

Een Deense Dog of een Newfoundlander: een grote hond kan heel wat speciaals toevoegen aan je dagelijkse leven. Misschien is het eerst even wennen om zo’n grote hond in huis te halen, maar als er van houdt, kan het echt een fantastische toevoeging zijn aan je huishouden!

Je kan allereerst voor een groot hondenras kiezen omdat je het mooi vindt. Elke hond heeft fysieke kenmerken die echt typerend zijn voor het ras. Net zoals een trui: de basis is hetzelfde, maar de kleur, stof en model maken het juist anders. Een Teckel en een Husky zijn allebei hond, maar verschillen enorm in het uiterlijk. 

De tweede reden om voor een grote hond te kiezen, geldt eigenlijk voor elk formaat: het karakter. Zo is het karakter van een Sint-Bernard, echt een goedzak, heel anders dan die van een Duitse Herder, die je juist beter kunt trainen. Welk karaktereigenschap welke hond heeft, hebben we hieronder voor je neergezet. 

Fysiek en actief

Ben je iemand die graag lange wandelingen maakt? Fietst? Houdt van joggen? Dan is een grote hond wellicht je maatje. De juiste hond is dol op wat rennen en lichaamsbeweging. Maar: dan moet je wel weten welk ras je wilt. 

Sommigen honden zijn van nature heel actief, terwijl jij zelf weinig tijd hebt om de hond uit te laten of te laten rennen. Anderen houden juist liever van slapen, terwijl jij met je hardloopschoenen voor de deur staat.

Het is hier belangrijk om te letten op een paar dingen:

  1. Hoe actief is het ras?
  2. Hoe actief is de vader en moeder?
  3. Hoeveel grond heb je, zodat je hond ook zonder jou kan rennen?
  4.  Hoeveel wil zelf bewegen?

Hond en kind

Heb je kinderen? Prima! Grote honden hebben over het algemeen een beschermend instinct bij kinderen. Ze zullen zich waakzaam opstellen. Het zijn grote speelkameraden en kunnen kinderen goed om zich heen verdragen. 

  1. Heb je kinderen?
  2. Heb je een kinderwens?
  3. Kom je vaak in contact met kinderen?

Aanhankelijk

Een hond die het liefst de hele dag op je schoot zit of een hond die ver van je vandaan ligt te snurken op z’n bedje: ook hier verschillen honden heel erg in. 

Een aanhankelijke hond heeft voor- en nadelen. Het is heerlijk om de hele tijd omringt te zijn met een hond die alleen maar oog heeft voor jou. Maar aan de andere kant: zo’n hond kan misschien onrustig worden op het moment dat je ‘m alleen laat. Kijk daarom even naar het volgende:

  1. Hoe vaak is de hond alleen?
  2. Vind je het fijn om te knuffelen met een hond?

Laten zich makkelijk wat aanleren

‘Poot’. ‘Zit’. ‘High five’. ‘Kom’. ‘Lig’. Peanuts voor een hond, deze commando’s. Ook dit is ongeacht de grootte. Er zijn wel rassen onder de grote honden die gekend zijn om hun snelle analysecapaciteit: honden die snel leren bijvoorbeeld.

Heb je geen behoefte aan een hond die precies doet wat jij wilt en haal je meer plezier uit een bijdehante viervoeter? Dan krijg je weer hele andere rassen. Daarom is het belangrijk om het volgende te weten:

  1. Wil je je hond graag onder controle houden?
  2. Vind je het leuk om een hond kunstjes te leren?

Meest populaire grote hondenrassen

Tussen de zo’n 45 verschillende rassen die onder ‘groot’ vallen zijn deze tien flinke honden op dit moment het meest populair. Elke hond verschilt uiteindelijk per karakter, maar over het algemeen kun je over deze rassen wel duiden wat voor karakter ze hebben. We beginnen bovenaan:

Duitse Herder

Deze hond staat zelfs vaak in de top drie en dat is niet voor niets. Ondanks dat je ook Herders hebt uit andere landen, blijft die van ons buurland toch het meest geliefd. De Duitse Herder staat vooral bekend om zijn waakzaamheid en gehoorzaamheid. Dat maakt ‘m dan ook populaire bij instanties als het leger en de politie. 

Niet alleen als waakhond is de Duitse Herder populair; dit ras is ook zeker geschikt om als een nieuw gezinslid in te treden. Als je kijkt naar haar karaktereigenschappen, zie je dat het een betrouwbare en trouwe hond is. Een sociale herdershond is ook lief voor kinderen en kan goed overweg met katten. 

De Duitse Herder moet wel uitgedaagd worden; zowel lichamelijk als mentaal. Als de hond zich begint te vervelen, kan het vervelend gedrag vertonen.

duitse herder

Berner Sennenhond

Een echte winterhond: zo staat de Berner Sennenhond bekend. En naast dat dit ras dol is op kou en sneeuw, zijn het ook lieve en moedige honden. De Berner Sennen heeft van nature een waakinstinct, maar daar hoef je je verder geen zorgen over te maken. Het is een uiterst geschikte familiehond die dol is op aandacht. 

De Berner Sennen is een bewuste en slimme hond. Daardoor kan het soms ook wel koppig zijn: als de hond het gevoel heeft dat het geen ‘nuttige’ commando is, zou het zomaar kunnen dat-ie er niet naar luistert. Maar: met een goede training van pups af aan, kun je het een gemotiveerde Berner Sennen goed onder controle houden. 

Naast het lieve karakter, is dit ras ook nog eens populair voor z’n mooie, knuffelende uiterlijk. De hond is dol op aandacht en vriendelijk naar iedereen, mits dit is aangeleerd. Ze zijn snelle leerders en hartstikke pienter; je kunt de hond goed vermaken met geur- of zoekspelletjes.  

Berner Sennenhond
Newfoundlander

Een Newfoundlander is een lieve, vriendelijke hond en vooral: harige hond. Dit ras is dol op aandacht en hecht zich graag aan zijn lieve baasjes. Hij beschikt niet echt over een jacht-instinct, waardoor hij over het algemeen rustig is met andere honden én katten. Verder is de hond rustig, slim en zeker niet bang. Soms kan de Newfoundlader een uitbarst van energie hebben.

En dan: de vacht. Want die is zeker aanwezig bij dit ras. Dit vergt veel kam-aandacht en eigenlijk wil je wekelijks even borstelen, zodat de vacht genoeg adem krijgt. Naast het vele werk van de vacht, valt er ook veel uit. Denk hierbij maar aan haren of zand. Als je het geen probleem vindt om wat vaker de stofzuiger uit de kast te halen, kan deze hond echt een maatje van je worden.Newfoundlander

Rhodesian Ridgeback

Met een strakke, bruine vacht, heeft de Rhodesian Ridgeback echt een karakteristiek uiterlijk. De hond komt oorspronkelijk uit Afrika, waar het hielp om kuddes dieren bij elkaar te houden. Na flink wat evoluties en kruisingen met jachthonden, zal het je dus niet verbazen dat het nu een alerte, zelfverzekerde hond is. 

Gezien de achtergrond van de hond, heeft het veel beweging en consequente aandacht en bevelen nodig. Het is een eigenwijs ras en als je zelf niet goed weet wat je doet, kan het zomaar zijn dat de hond het zelf overneemt. Het is echt een zelfstandige hond, dus over het algemeen is het ras vrij op zichzelf ten opzichte van andere honden en mensen. 

Met een goede opvoeding, kan de hond goed gesocialiseerd worden. Dat houdt in dat het netjes omgaat met andere honden, mensen en zelfs kinderen. Toch ligt het hart van deze hond bij jagen, dus de hond is waaks en let goed op de omgeving. Rhodesian Ridgeback

Bouvier des Flandres

Boevier des Flandres is een echt boefje. De Bouvier is van oorsprong een erfhond. Het zal je daarom ook niet verbazen, dat het wat terughoudend is naar anderen, terwijl het super trouw is aan het eigen baasje. De Bouvier is ook een echte jager en beschermt het liefst het gezin van alles: ookal is het maar een kat. 

Een goede socialisatie en training is eigenlijk noodzakelijk voor deze hond, vooral als je ‘m als maatje in je huis wilt hebben. 

En dan de beweging. Dat kun je eigenlijk ook al raden: op het erf is veel ruimte en is de hond druk in de weer om alles veilig en op rolletjes te laten lopen. Zo werkt het eigenlijk ook in het dagelijkse leven: de hond heeft veel beweging nodig en houdt van spelletjes waarbij hij moet nadenken of zoeken. Dit houdt de Bouvier actief en een echte gezelschapshond. 

bouvier des flandres
Leonberger

De Leonberger is hond die kracht uitstraalt: door het grote formaat en imposante uiterlijk. Ondanks dat de hond zo aanwezig is, krijg je ‘m moeilijk van z’n aprepos: het is een rustig en vriendelijk ras die niet snel opschrikt. 

Als je de hond goed traint, is het heel gehoorzaam en kan het zelfs dienen als waakhond. Maar ook als je alleen wilt spelen, wandelen of vriendjes van je kinderen over wilt laten komen, is dat geen probleem bij deze lieverd,

De Leonberger vindt het ook geen probleem om ondergeschikt te zijn, waardoor je geen dominantie hoeft te verwachten van dit ras. Veel dingen laat de Leonberger gewoon over zich heenkomen. Het ras heeft wel veel haar wat goed verzorgt moet worden. Zo is wekelijks borstelen echt een must bij dit ras.

Leonberger
Duitse Dog (Deense Dog)

De Duitse Dog, die ook wel bekend staat als een Deense Dog, is een imposante hond met scherpe ogen. De honden werden vroeger gebruikt om op grote dieren of vee te jagen. Ook staat het ras bekend om grote landgoederen van Adel te bewaken. 

Nu je een beetje weet waar de Duitse Dog vandaan komt, zal het je niet verbazen dat een sterke, waakzame hond is die dol is op beweging. Naar vreemden kan de hond soms nog huiverig zijn, maar naar zijn baasje is de Duitse Dog trouw en aanhankelijk. 

Doordat de hond van oorsprong gewend is om te jagen en te beschermen, is de hond vaak waakzaam en rent het graag achter rennende dingen aan. Hij is terughoudend naar onbekende honden en mensen. Ook kan de hond ongewenst blaffen als het denkt dat er gevaar op de loer ligt. Een goede opvoeding is daarom erg belangrijk bij de Duitse Dog. 

Duitse Dog (Deense Dog)
Sint-Bernard

Een Sint-Bernard: de hond die je komt redden in de sneeuw. En dat is eigenlijk een goede samenvatting van dit ras: een lieve, rustige en begripvolle hond die je goed kunt trainen en die houdt van wandelen.

Ondanks dat de hond heel groot is, heeft het niet zo veel beweging nodig als de Duitse Dog. De echte verzorging van dit ras zit ‘m in de vacht: die moet goed geborsteld en verzorgd worden. Ook heeft dit ras veel sociale uitdaging nodig. De hond is slim en kan het gevoel hebben dat hij wordt buitengesloten. Het is dus een goede gezinshond, mits je ‘m ook betrekt bij het gezin. 

Mocht je in een onveilige situatie komen, dan is de Sint Bernard niet bang om het voor zijn baasjes op te nemen. Hij is van oorsprong niet waaks, maar is niet bang om af en toe te blaffen en je te waarschuwen. 

Sint-Bernard
Ierse Wolfshond

Ondanks zijn uiterlijk (en naam) komt deze hond als wolf niet helemaal tot zijn recht. Het is een sociale hond die dol is op zijn baasjes. Het ras vindt het fijn om lekker bij je te zijn en kan, mits dat ‘m is aangeleerd, ook goed met andere dieren overweg.

De Ierse Wolfshond komt oorspronkelijk uit Ierland, waar hij hielp bij het doden van Wolfen. Ook hielp deze hond mee tijdens oorlogen. Het zal je dus niet verbazen dat dit een hond is die veel actieve beweging nodig heeft. Ook als pup is het een drukke en onrustige hond. 

Ierse Wolfshond

Past een groot hondenras bij mij?

De grote hondenrassen zijn, het overzicht hierboven in acht nemend, flink van formaat maar sprankelen. Het zijn wakers, hoeders of speurders maar ook zacht van karakter en verdraagzaam. Er zit natuurlijk een ferm verschil tussen een hond van 25 of van juist van 50 kilo. Niet iedereen kan en wil zo’n reus  in huis. Je kunt ze dan ook niet overal mee naartoe nemen. Wél is het heerlijk om samen actief te zijn en met jou (of de kinderen) te spelen. Je kunt ze serieus goed knuffelen. En zij jou. En laat ons wel wezen: als hij aan je voeten ligt, voelt dat heerlijk.