Top tien grote hondenrassen

Waarom kies je voor een groot hondenras ?

Primair is wat jij graag ziet, wat je mooi vindt. Dat is waar je het eerste op af gaat. Grote honden, zij wegen tussen de 25 en 40 kilo, hebben hun eigen specifieke kenmerken. Hieronder hebben we dat overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. 

Fysiek en actief

Ben je iemand die graag lange wandelingen maakt? Fietst? Houdt van joggen? Dan is een grote hond wellicht je maatje. Zij hebben namelijk behoefte aan rennen en lichaamsbeweging. Zijn graag je metgezel tijdens deze tochten of activiteiten. Ze genieten ervan om met jou op pad te gaan. De woorden “ga je mee?” klinken dan ook als muziek in de oren. Je huisdier zal nog net niet zijn eigen riem tevoorschijn halen als je dit zegt. Of misschien toch wel en staat hij ongeduldig en kwispelend bij de achterdeur. 

Hond en kind

Heb je kinderen? Prima! Grote honden hebben over het algemeen een beschermend instinct bij kinderen. Ze zullen zich waakzaam opstellen. Het zijn grote speelkameraden en kunnen kinderen goed om zich heen verdragen. De loebassen kunnen tegen een stootje. Dit in het geval je kleintje ineens ontdekt hoe leuk het is om zich op te trekken aan de rug van Spike. 

Aanhankelijk

Dit geldt niet alleen voor de grote hondenrassen. De middelgrote en kleine hondenrassen doen hier net zo hard aan mee: aanhankelijkheid. Het zijn keien in het tonen van hun genegenheid. Iedereen kent de voorbeelden van een altijd blije en vrolijke hond. Of het nu een dag of tien minuten geleden is dat je huisdier je heeft gezien. De begroeting is altijd enthousiast. En er is niets zo fijn als op die manier thuiskomen. Elke keer opnieuw. 

Laten zich makkelijk wat aanleren

‘Poot’. ‘Zit’. ‘High five’. ‘Kom’. ‘Lig’. Peanuts voor een hond, deze commando’s. Ook dit is ongeacht de grootte. Er zijn wel rassen onder de grote honden die gekend zijn om hun snelle analysecapaciteit. Dit zijn de Bordercollies en de Duitse herders.

 

Karakters

Waar je wel bewust voor kiest is het karakter en de grootte van je hond. Naast het feit dat elk ras zijn eigen algemene karaktereigenschappen heeft is elke hond ook lekker zichzelf. Een hond leert dus niet alleen jouw als baasje, of het gezin, kennen. Dat gebeurt ook andersom. 

 

Meest populaire grote hondenrassen

Tussen de zo’n 45 verschillende rassen die onder ‘groot’ vallen zijn deze tien flinke honden op dit moment het meest populair. We beginnen bovenaan

 

Duitse Herder

Deze hond staat zelfs vaak in de top drie en dat is niet voor niets. Zijn grootste talent is waakzaamheid. Beroemd is hij zelfs om de baasgerichtheid. Heb je jouw herder voldoende zelfvertrouwen meegegeven en een volledige socialisatie? Dan is dit je beste vriend.
duitse herder

Berner Sennenhond

Dit is een populaire, grote viervoeter. Het is een baasgerichte, speelse, zelfstandige maar ook gelijkmatige hond en om al deze eigenschappen zeer geliefd.

Berner Sennenhond
Newfoundlander

Een hoog aaibaarheidsgehalte heeft deze hond. Erg vriendelijk met kinderen. Dol op water. Tikkie eigenzinnig. Intelligent, beschermend en waaks.
Newfoundlander

Rhodesian Ridgeback

Deze hond heeft erfbescherming hoog op zijn lijstje staan. Dat doet hij dan ook met verve. Het is een actief ras. Bruist van de energie en is atletisch gebouwd. Gek op samen met de baas hardlopen, fietsen en zwemmen. Niets liever dan dat!
Rhodesian Ridgeback

Bouvier des Flandres

Ja. Ook de bouvier is een erfbewaker. Hij oogt krachtig. Imposant zelfs. Met zijn over het algemeen ontspannen houding bezit hij echter ook wat reserves. Het gezin en zijn baas draagt hij op handen. Visite? Super gezellig. Ruikt hij echter onraad? Dan zal hij niet aarzelen en komt zijn waakzaamheid naar boven.

bouvier des flandres
Leonberger

Deze hond heeft wel wat leeuwachtigs en trekt daardoor van velen de aandacht. Naast een prachtig uiterlijk is het ook verdraagzaam dier, slim en eigenzinnig. Af en toe heeft hij dus last van drop in zijn oren. Timing is daarbij niet zijn sterkste punt. Verstopte oren kan hij dus hebben als het baasje hem streng toespreekt.

Leonberger
Duitse Dog (Deense Dog)

Niets dan positiefs over deze dog. Hij staat bekend om zijn trouw, zachtaardigheid en enorme vriendschap. Serieus een grote hond maar zijn blik doet alle harten opengaan.

Duitse Dog (Deense Dog)
Sint-Bernard

Een lobbes is het, de Sint-Bernard. En een familiehond eersteklas. Zijn ruikvermogen is ongekend. Hij is vriendelijk waakzaam en eindeloos vriendelijk tegen iedereen.

Sint-Bernard
Ierse Wolfshond

Ondanks zijn uiterlijk (en naam) komt deze hond als waakhond niet helemaal tot zijn recht. En waar we eerst ondanks schreven kunnen we hier direct aan toevoegen dat hij dankzij zijn uiterlijk boeven zal afschrikken. Hij komt stoer over maar is werkelijk een schat voor het gezin waar hij bij woont.

Ierse Wolfshond
Engelse Mastiff

Een hond die bekend staat om zijn moed en waakvermogen. Het is een dier dat beschikt over een goedaardige, lieve inborst voor alles wat hij als eigen beschouwt. Met zijn grootte en felheid waarmee hij waakt moet elke baas rekening houden qua opvoeding. Met een correcte, consequente en heldere opvoeding waarbij duidelijk is wie de baas is, is de Mastiff die toegewijde hond die je graag wilt hebben.

Engelse Mastiff

Tot slot, past een groot hondenras bij mij?

De grote hondenrassen zijn, het overzicht hierboven in acht nemend, flink van formaat maar sprankelen. Het zijn wakers, hoeders of speurders maar ook zacht van karakter en verdraagzaam. Er zit natuurlijk een ferm verschil tussen een hond van 25 kilo of van 40. Niet iedereen kan en wil zo’n reus  in huis. Je kunt ze dan ook niet overal mee naartoe nemen. Wél is het heerlijk om samen actief te zijn en met jou (of de kinderen) te spelen. Je kunt ze serieus goed knuffelen. En zij jou. En laat ons wel wezen: als hij aan je voeten ligt voel je je intens veilig.

Keuze gemaakt voor een grote hond ?

Wij helpen je meteen op weg op onze site met enkele specifieke koopgidsen speciaal gemaakt voor grote hondenrassen.  1 van de eerste dingen je nodig hebt is natuurlijk een goeie grote hondenmand voor je nieuwe beste vriend ! Kijk ook gerust eens rond naar onze andere teksten we hebben heel veel energie gestoken in de beste producten samen te zoeken voor je trouwe viervoeter