Hoe houd je je hond koel in de zomer?

De meeste mensen vinden het heerlijk als het zomer is. Het zonnetje, de warmte. 

Voor honden is dat anders. Honden kunnen helemaal niet goed tegen warmte. Honden kunnen niet zweten als mensen, ze kunnen alleen wat warmte kwijt via de kussentjes op hun voetzolen en door te hijgen. Honden kunnen al snel oververhit raken. De zomer is voor de hond, in tegenstelling tot ons, dus niet het fijnste seizoen. Vooral honden met een lange vacht en oudere honden kunnen het erg zwaar krijgen in de zomer. 

koelvest hond

Je kunt zelf een aantal dingen doen om oververhitting bij jouw hond te voorkomen. Door vroeg in de ochtend en laat in de avond te gaan wandelen vermijd je de heetste uren. Je kunt schaduwrijke gebieden opzoeken en zorgen voor een koele plek om te rusten. Ook is het belangrijk dat je je hond nooit in de auto achter laat bij warmer weer, ook niet met de ramen open! De auto wordt binnen 10 minuten 50 graden en de hond zal het niet overleven. Zorg er verder voor dat het in huis aangenaam koel is en zorg altijd voor voldoende drinkwater. 

 

Zwemmen met je hond

Natuurlijk kun je met je hond gaan zwemmen. Door het hele land kun je natuurwater vinden waar je hond mag zwemmen. Check wel altijd of het water schoon en veilig is, bijvoorbeeld op de site van zwemwater. Ook zijn er verschillende zwembaden die in de maanden juli en augustus een ‘hondenplons’ organiseren, meestal aan het einde van de dag. Ga je zwemmen met je hond, laat hem dan niet te druk spelen en zorg ervoor dat er voldoende schaduw in de buurt is. 

 

Hulpmiddelen op warme dagen

Er zijn diverse hulpmiddelen op de markt om jouw hond verkoeling te brengen op warme dagen. In de rest van dit artikel zoomen we in op die verschillende hulpmiddelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een koelvest, een hondenzwembad of een koelmat. Al deze producten hebben als doel jou te helpen de zomer wat aangenamer te maken voor je hond. 

 

Een koelvest voor honden

Koelvesten worden steeds populairder. Een koelvest koelt je hond op een aangename manier en is makkelijk in gebruik. Er zijn verschillende soorten koelvesten verkrijgbaar, kijk van tevoren goed naar waar jouw koelvest aan moet voldoen. 

beste koelvest hond

Let in ieder geval op de volgende zaken:

  • De pasvorm. Zorg ervoor dat het koelvest goed zit, niet te strak, niet te los. Het moet comfortabel aanvoelen voor je hond, zodat hij het fijn vindt om te dragen. 
  • Tijd van koeling. Kies voor een koelvest dat gedurende een lange tijd koelt. 
  • Reflecteren van warmte. Hoe meer zonlicht het koelvest reflecteert, hoe beter. Kies daarom voor een reflecterend materiaal en een lichte kleur.
  • UV bescherming. Door voor een koelvest te kiezen dat UV bestendig is voorkom je verbranding, want ook een hond kan verbranden, vooral op plekken waar wat minder haar zit.  
  • Comfort. Zorg ervoor dat het koelvest goed te dragen is in combinatie met de halsband en riem. Daarnaast dient het ook fijn te zitten op de huid. Zorg voor een vest dat goed ademt. 
  • Materiaal. De meeste vesten zijn van goed ademende materialen gemaakt die niet giftig zijn voor je hond. 

Een hondenzwembad in je tuin

Veel honden vinden het heerlijk om te zwemmen. Er zijn diverse zwembaden te koop, speciaal voor honden. Een goed hondenzwembad is gemaakt van stevig materiaal, zoals PVC, polyethyleen of hardplastic, waardoor het opgewassen is tegen de nagels van je hond. Er zijn opvouwbare en opblaasbare zwembaden, kijk naar wat jij prettig vindt in het gebruik en hoe makkelijk ze op te zetten, te vullen én te legen zijn. Kijk tot slot goed naar de afmetingen. Hoeveel ruimte heeft jouw hond nodig om lekker te kunnen spelen in het zwembad?  Gebruik een hondenzwembad alleen onder toezicht en zorg ervoor dat je hond niet op het bad kauwt. Houdt jouw hond niet zo van water? Alleen even met de poten in het water kan al voor wat verkoeling zorgen. Je kunt het ook langzaam opbouwen, door bijvoorbeeld een speeltje of snoepjes in het water te leggen, je vult het zwembad dan steeds een beetje aan. Zo went jouw hond langzaam aan meer water in het bad. 

honden-in-een-zwembad

Een koelmat voor jouw hond

Een van de beste manieren om jouw hond verkoeling te bieden is door een koelmat te gebruiken. Je kunt een koelmat overal gebruiken, ook in de mand of bijvoorbeeld in de auto. Zo kun je jouw hond altijd overal mee naartoe nemen, ook op vakantie. Een koelmat is een mat met een verkoelende gel aan de binnenkant. De gel wordt geactiveerd door druk, zodra je hond gaat liggen verkoelt de gel het lichaam van je hond. Afhankelijk van de mat zal deze 5-15 graden koeler zijn dan de omgevingstemperatuur. Na een paar uur wordt de werking van de mat minder, dan laat je je hond even opstaan, om daarna weer te gaan liggen. Je kunt de mat eenvoudig met een nat doekje of wat water schoonmaken. Let bij de aanschaf van een koelmat op een aantal zaken, waaronder het materiaal. Kauwt jouw hond graag op dingen? Koop dan een mat van stevig materiaal. Let ook op de gel, is deze niet giftig en veilig voor dieren, kinderen en volwassenen? Koelmatten zijn er in verschillende maten, kijk hier goed naar, je hond moet wel helemaal op de mat kunnen liggen. 

Tot slot

Het blijft altijd opletten geblazen met warm weer, want ook al gebruik je hulpmiddelen, het risico op oververhitting bij je hond blijft. Alert blijven en naar je hond kijken is dus extra belangrijk.