Hoe kun je je hond veilig vervoeren?

Natuurlijk wil jij je hond het liefst overal mee naartoe nemen. Een dagje naar het strand, lekker naar het bos. Wanneer je je hond meeneemt onderweg is het belangrijk om dit zo veilig en comfortabel mogelijk te doen, zowel in de auto als op de fiets. Maar hoe neem je je viervoeter eigenlijk veilig mee onderweg? 

Laten we beginnen met reizen per auto. De meeste honden vinden een autoritje leuk. Vaak betekent het immers een lekkere wandeling. Of misschien gaan jullie wel op vakantie. 

Als je hond in de auto meegaat, is het belangrijk dat het veilig gebeurt, want anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Tijdens het autorijden kan je hond je behoorlijk afleiden. Ook kan hij onverwachte bewegingen maken. Het is daarom niet verstandig om een hond los in de auto te vervoeren. Als je een keer plotseling moet remmen kan de hond door de auto geslingerd worden met alle gevolgen van dien. Denk aan de veiligheid van alle inzittenden en zorg ervoor dat je je hond veilig vervoert. En dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met behulp van een hondenrek of een autobench

 

Een hondenrek in de auto

Een hondenrek is een rek, veelal van staal, dat in de auto wordt gebruikt als scheiding. Je plaatst een hondenrek tussen de achterbank en de bagageruimte. Met een hondenrek creëer je een veilige plek voor je hond achter in de auto. Bovendien is het comfortabel, je hond heeft een eigen plekje waar hij lekker kan zitten of liggen. En jij wordt niet afgeleid tijdens het rijden. Je kunt een hondenrek eenvoudig aanpassen naar de juiste grootte. Ze passen in elke auto en zijn gemakkelijk te plaatsen. 

Er zijn verschillende hondenrekken verkrijgbaar. De functie is bij alle rekken hetzelfde, het verschil zit ‘m in de uitvoering. Kijk naar wat jij prettig of mooi vindt. 

 

Een loopplank voor jouw hond? 

En heb je jouw hond eenmaal veilig naar bijvoorbeeld het bos vervoerd, dan wil je hem misschien graag op een verantwoorde manier uit de auto laten komen. Veel honden springen uit de achterbak. Hier lijkt in eerste instantie niet zoveel mis mee, maar helaas is niets minder waar. Het springen is niet goed voor de gewrichten en botten van je hond. Je kunt je hond natuurlijk optillen, maar dit is niet bij elke soort mogelijk, vanwege de grootte. 

Een loopplank kan uitkomst bieden. Een loopplank helpt je oudere, kleinere of minder flexibele hond in en uit de auto te komen. 

hondenloopplank

Loopplanken zijn er in diverse soorten en maten. Je hebt inklapbare en uitschuifbare loopplanken. Wat met name belangrijk is, naast natuurlijk stabiliteit, is het gewicht. De plank moet vooral makkelijk hanteerbaar en licht in gebruik zijn. Loopplanken voor honden zijn er in diverse materialen: kunststof, hout, aluminium. Kijk naar wat jij handig vindt. 

 

Je hond vervoeren in een autobench

Je kunt er ook voor kiezen om je hond te vervoeren in een autobench. In een goede autobench reist je hond veilig en comfortabel met je mee. 

Een hondenbench voor thuis, waar je hond of pup misschien in slaapt, is een ander type bench dan een bench voor in de auto. Bij de aanschaf van een autobench moet je op een aantal dingen letten:

  • Het materiaal. De meeste benches zijn van gaas. Voor een gewone bench is dit prima materiaal, maar niet voor een autobench. Het is niet sterk genoeg in geval van een botsing. Je kunt beter kiezen voor een bench van hard plastic of van stevige stof (zoals nylon) met een frame. 
  • Het formaat. Zorg ervoor dat de bench passend is voor jouw hond. Je hond moet goed kunnen liggen, maar er moet niet teveel ruimte zijn. 
  • De bevestiging. Zorg ervoor dat de bench goed bevestigd kan worden in de auto, bijvoorbeeld met behulp van de autogordel.
  • Een crashtest. Ga op zoek naar een autobench die een crashtest heeft doorstaan, dan weet je zeker dat je een goede te pakken hebt. 
  • Het gewicht van je hond. Elke bench is gemaakt voor een hond tot een bepaald gewicht. Kijk hier goed naar. 

autobench

Liever met de fiets op pad

Mocht je liever met de fiets op pad gaan, dan zijn er ook verschillende opties. Je kunt je hond mee laten rennen naast de fiets dankzij een honden fietsbeugel, maar dit is niet altijd mogelijk en kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarnaast vindt niet elke hond het leuk. Er zijn ook andere mogelijkheden. Op de fiets kun je je viervoeter bijvoorbeeld ook veilig vervoeren d.m.v. een hondenfietskar. De fietskar wordt gekoppeld aan de fiets, je hond reist relaxed mee achter je fiets. Sommige fietskarren kunnen ook gebruikt worden als hondenbuggy. De meest hondenfietskarren zijn gemaakt van waterafstotende stof en worden geleverd met reflectoren, gaasraampjes of luchtroosters. Van binnen zijn de fietskarren comfortabel ingericht voor je hond. Kijk naar wat jij belangrijk vindt. 

 

Lopen met een hondenbuggy

Wil jij liever wandelen of joggen met je hond? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt je hond met je mee laten rennen of een lange wandeling met hem maken. Maar misschien heeft jouw hond net iets anders nodig, omdat hij ziek is bijvoorbeeld, of herstellende van een operatie. Of je hond is wat ouder of heeft last van zijn gewrichten. Of je hebt juist een pup die nog niet zo lang mag lopen. In al die gevallen kun je een hondenbuggy gebruiken. 

Er is een aantal dingen waar je op moet letten als je overweegt een hondenbuggy aan te schaffen. Het gewicht en de grootte van je hond bepalen met name welke buggy je koopt. Misschien wil je wel meerdere dieren kunnen vervoeren. Let daarnaast op de besturing en de wendbaarheid van de hondenbuggy. Kun je de buggy ook met een hand besturen? En hoe is de wendbaarheid op verschillende terreinen? Loop je bijvoorbeeld in het bos of op het strand? Kijk ook naar de banden en de vering. 

Ook veiligheid is belangrijk. Zorg ervoor dat de buggy is uitgerust met een riem of een harnas. De buggy moet ook een remsysteem hebben, waardoor hij niet kan wegrollen. 

Als je al deze zaken goed bekijkt, moet het lukken met de aanschaf van een goede hondenbuggy.