Draadloze en ondergrondse hondenomheiningen zijn meestal eenvoudig op te zetten omdat je ze niet eerst hoeft op te bouwen. Het draadloze systeem is gemakkelijk te installeren, je hebt alleen een vooraf bepaalde grenslijn nodig. Bovendien hoef je niet je hele tuin om te spitten om een hek te plaatsen. Het uitzetten en installeren van een systeem met draden zal wel even in beslag nemen. Er zijn veel verschillende soorten hondenomheiningen te koop. Om jouw zoektocht te vereenvoudigen, bevat deze gids alles wat je moet weten over de beste draadloze hondenomheiningen en ondergrondse omheiningen.
Het kiezen van een geschikte hondenomheining
Jouw zoektocht naar een hondenomheining begint bij het type, de grootte van jouw hond, de veiligheid in jouw buurt en, misschien wel het belangrijkst: het budget.
Hoe werken ondergrondse en draadloze hondenomheiningen?
Deze omheiningen zijn elektrisch. Om ze te activeren draagt jouw hond een speciale halsband die communiceert met het geïnstalleerde onzichtbare insluitingssysteem (dit gebeurt met een ontvanger). Het systeem is voorzien van een ondergrondse draad of een draadloos signaal. Als jouw hond de onzichtbare grensmuur nadert, zal de halsband een lichte trilling afgeven als waarschuwingssignaal. Dit houdt jouw hond weg van de grens van het elektrische hek. Als hij toch blijft aanhouden en te dicht bij de grensmuur komt dan zal de halsband een lichte statische schok afgeven als correctie.
Waar moet je op letten bij het aankopen van een hondenomheining ?
Soorten hondenomheiningen
Zoals hierboven al vermeld, zijn de draadloze en de ondergrondse omheiningen elektrisch. Ze werken verschillend.
Draadloze elektrische hekken
Het draadloze hek maakt gebruik van een radiosignaal of een GPS-signaal voor het bepalen van de omtrek van de tuin, en het signaal zorgt voor communicatie met de halsband van de hond. Dit zorgt ervoor dat jouw hond niet van de vooraf bepaalde grens afdwaalt.
Dit hek heeft geen draden en is er geen graafwerk. Het installatieproces is vrij eenvoudig. Het hek is draagbaar en dus verplaatsbaar en je kunt de grenslijnen aanpassen aan jouw behoeften. Een nadeel kan zijn dat het apparaat kan worden beïnvloed door radio- of signaalontvangst.
Draadloze WiFi-omheining
Deze systemen maken gebruik van een microchip ontvanger die werkt op wat nu bekend staat als ‘802.15 draadloze communicatieprotocollen’. Het draadloze WiFi-hek voor honden creëert een insluitingsgebied dat zich uitstrekt tot een afstand van ruim 200 meter van de zender. Het geeft zo een dekking van bijna 2,5 hectare. Dit is vier keer zo groot als de andere systemen. Het draadloze radiofrequentiesignaal dat de WiFi gebruikt, wordt niet beïnvloed door het terrein. Het effectieve bereik van dit systeem zal bij gebruik binnenshuis wel kleiner worden.
Voor- en nadelen van draadloze hondenomheiningen
Voordelen
- Gebruik van radiosignalen
- Gemakkelijk te installeren
- Draagbaar: kan overal mee naartoe
- Vereist geen aanpassingen in de achtertuin.
- Grote verscheidenheid in systemen
- Gebruik voor two-way communicatie
- Oplaadbare 3,6v lithium batterij die 300 oplaadcycli garandeert en dus jaren mee kan
Nadelen
- Werkt enkel in een cirkel
- De signaalsterkte kan worden beïnvloed door de weersomstandigheden
Bedrade hondenomheiningen
Dit systeem verwijst naar het bekabelde maar tevens onzichtbare systeem dat wordt geïnstalleerd door een draad ondergronds te trekken. De omheining beschikt over een hoofdtransmissie-eenheid die verbinding maakt met de fysieke draad. De hoofdzender zendt de grensinformatie naar de halsband van de hond. Je kunt zelf de omtrek van de omheining bepalen en je hoeft je geen zorgen te maken over signaalschommelingen.
Dit systeem wordt ook wel een ondergronds hek genoemd. Het zijn hondenomheiningen die gebruik maken van geavanceerde technologie, bijvoorbeeld voor radiofrequentie tussen de ondergrondse elektriciteitsdraad en een met zender uitgeruste hondenhalsband om het radiosignaal te ontvangen. Als de hond zich blijft bewegen in de richting van de grens of het gebied van de elektrische draad, zal de halsband een lichte schok geven.
Denk ook aan de ondersteuning van de halsband en de mate van controle. Deze hondenomheiningen variëren in prijs, er zijn goedkope opties en duurdere opties.
Een van de belangrijkste voordelen van het onzichtbare systeem is dat het minder tijd en moeite kost om te installeren in vergelijking met de traditionele hekken. Aan de andere kant: indringers houdt het niet buiten. Helaas is de installatie van een bekabeld ondergronds systeem best ingewikkeld en vereist het vaak een professional. Ook moet je toch nog graven in je tuin om de draad te leggen. En nog een nadeel: de draad kan natuurlijk ook breken.
Bij het kopen van een ondergronds systeem moet je rekening moet houden met een aantal specifieke elementen:
- De totale lengte van de draad: hou er rekening mee dat de lengte van de draad die bij het systeem wordt geleverd bepalend is voor de werkzame oppervlakte. Bijvoorbeeld: duizend meter draad is een ruwe schatting van de hoeveelheid voor een systeem voor een hectare grond. Als je van plan bent om een groter gebied te gebruiken, heb je een zender nodig die dat gehele gebied kan bereiken.
- Aanpassing van vorm en gebied: een ondergronds systeem is eenvoudig aan te passen aan verschillende gebieden en vormen.
- Draaddikte: om te voorkomen dat het draad snel breekt kun je het beste kiezen voor laagspanningsdraad. Dit is een sterk materiaal. Laagspanningsdraad kost meer, maar gaat langer mee.
Voor- en nadelen van ondergrondse hondenomheiningen
Voordelen
- Maakt gebruik van ondergrondse draden om de grenzen vast te stellen
- Aanpasbaar aan elk gebied of elke vorm
- Stabiel en weerbestendig
- Perfect te gebruiken in heuvelachtig gebied
Nadelen
- Uitgebreide installatieprocedure
- Onderhoud van de ondergrondse draden
Traditionele hondenomheiningen
Vroeger waren er alleen hekken van hout, metaal en gaas op de markt. Dit mede vanwege de beschikbaarheid van materialen. Hekken die werken op basis van technologie waren een stuk duurder. Dankzij de technologische vooruitgang zijn de bovengrondse elektrische hekken gelukkig een stuk betaalbaarder geworden.
Houten hekken
Je kunt jouw eigen sterke afsluiting maken door smalle houten latten aan elkaar te spijkeren in een stevig houten frame. Dit doe kun je doen met een stapelbare afrastering die het zicht naar buiten niet belemmert, of met strakke houten schikking die dient als stevige basis voor het hek. Met hard werken en misschien enige hulp is de klus zo geklaard. Houten hekken bieden goede bescherming en zijn er mooi uit. Ze vergen wel onderhoud.
Kettinghekken
Met een aantal palen ondersteund door buizen en een zwaar gaasweefsel, zoals de Chain Link Fence Weave, is een kettinghek één van de meest populaire en betrouwbare hondenomheiningen. Deze hekken zullen bovendien niet het zicht naar buiten belemmeren. Kettinghekken zijn duur en je hebt professionals nodig om het te installeren.
Voor- en nadelen van traditionele omheiningen
Voordelen
- Fysieke materialen om een gebied af te sluiten
- Houdt andere dieren buiten
- Extra beveiliging
Nadelen
- Duur
- Vereist onderhoud
- Honden kunnen nogal de neiging hebben om onder het hek te graven
Wat is de beste elektronische draadloze hondenomheining?
Kijk voor je een keuze maakt vooral naar de functies die de omheining biedt. Heb je bijvoorbeeld meerdere honden? Dan is het belangrijk dat het systeem ook met meerdere halsbanden werkt. De elektrische hondenomheining is flexibeler dan de traditionele tegenhangers. Een draadloos hek kun je zelfs meenemen aks je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
Elektrische systemen kunnen vrij eenvoudig worden geïnstalleerd en als jouw hond eenmaal getraind is, zal hij zich buiten kunnen amuseren zonder dat jij je druk hoeft te maken.
Oppervlaktedekking van een bekabeld systeem
De zender van het systeem bepaalt het gebied dat door het elektrische systeem wordt gedekt. Sommige zenders kunnen 1 hectare bedekken terwijl andere zelfs meer dan 25 hectare kunnen bedekken. Het terrein waarop het systeem wordt geplaatst is ook een factor die ertoe doet. Gebouwen of bomen kunnen van invloed zijn op de dekking van de zender.
Installatieprocedure
De draadloze systemen zijn eenvoudig en snel te installeren. Je kunt dit zelf doen zonder hulp. Het hek zal in een mum van tijd ‘staan’. Bij de ondergrondse hekken is er meer tijd nodig voor de installatie. Het hangt er allemaal van af hoeveel ruimte je nodig hebt om de draad aan te sluiten. Kijk ook goed naar de vereisten van de zender. Zo heb je bijvoorbeeld een stopcontact met een vermogen van 120 volt nodig dat bestand is tegen weersomstandigheden.
In deze video van Lowe’s zie je hoe je een PetSafe draadloze hondenafsluiting installeert:
<iframe width=”1140″ height=”707″ src=”https://www.youtube.com/embed/QLaI-ELRRZg” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>
Grootte van de ontvangsthalsband
Bij ieder systeem hoort een halsband voor jouw hond met een ingebouwde ontvanger. Kijk goed naar de halsband: wat weegt ‘ie? Zit de halsband comfortabel? En past ‘ie mooi om de nek van jouw hond?
Belangrijkste kenmerken van een ontvangsthalsband
Samen met de grootte en de vorm zijn de volgende factoren nog van belang:
- Kan de halsband tegen water?
De meeste honden houden van water. Misschien heb jij wel een beekje in de tuin of een zwembad in de zomer, waar je hond graag in springt. De halsband moet dan wel tegen water kunnen. De beste systemen hebben een halsband die bestand is tegen water tot een diepte van 1,50m.
- Grootte van de halsband
De halsband moet comfortabel zitten zodat jouw hond er geen hinder van ondervindt. Meten is weten: zorg ervoor dat je de goede maat koopt.
- Duurzaamheid
Zijn alle materialen duurzaam? Kunnen ze tegen een stootje? Sommige honden houden erg van ravotten, vooral als ze buiten zijn. Je wil dat de halsband dan goed blijft zitten en goed blijft werken.
- Wegwerpbatterijen of oplaadbare batterijen?
Werkt de halsband op wegwerp- of oplaadbare batterijen? Hoe vaak moet de halsband afgedaan worden om de batterij op te laden? En hoe lang duurt het opladen? Allerlei vragen die handig zijn om te beantwoorden voor je overgaat tot de aanschaf van een elektrische hondenomheining.
Statisch correctieniveau
De halsbanden werken met een statische correctie. Je kunt deze correctie op verschillende niveaus instellen. Het correctieniveau moet net genoeg zijn voor jouw hond, niet te hoog of te laag. Het is van belang dat je tijdens het trainingsproces het correctieniveau zo goed mogelijk afstemt op jouw hond. Hierin zijn de gezondheid en leeftijd van je hond ook van belang. Zo is de statische correctie bijvoorbeeld niet geschikt voor gebruik bij puppy’s of oudere honden met een gevoelig gehoor. Er zijn ook andere vormen van correcties, bijvoorbeeld d.m.v. knipperende lampjes of vibraties.
De kosten van een hondenomheining
Draadloze elektrische systemen zijn een stuk goedkoper dan een traditioneel hek of andere vormen van insluitingssystemen die op de markt verkrijgbaar zijn. Je kunt al een ondergrondse hondenomheining krijgen tussen de 100 en 400 euro.
Is het systeem geschikt voor meerdere halsbanden?
De meeste elektronische omheiningen ondersteunen meerdere halsbanden tegelijk. Meestal wordt er één halsband geleverd bij het pakket, je zult dan extra halsbanden moeten aanschaffen. Petsafe producten bieden verschillende pakketten aan, afhankelijk van het aantal honden. Het aantal dieren waarvoor de dekking geldt verschilt ook per merk, het ene merk kan minstens drie huisdieren dekken, terwijl een ander merk bijvoorbeeld maar één of twee halsbanden dekt.
Grootte en leeftijd van de hond
Voordat je over gaat tot de aanschaf van draadloos hondenhek, is het van belang dat je je dierenarts raadpleegt. Je dierenarts kan jou meer vertellen over het dragen van de halsband en het eventuele effect op jouw hond. Een draadloze wordt veel gebruikt voor grote honden, voor kleine honden wordt deze minder vaak gebruikt. Dit komt omdat zelfs de lichtste schok te heftig voor ze kan zijn.
Volg de richtlijnen m.b.t. het gewicht van de hond
Elke hondenomheining heeft richtlijnen wat betreft het gewicht van de hond. Deze richtlijnen zijn niet De richtlijn alleen belangrijk voor de functie van de zender maar beschermt jouw hond ook tegen eventueel letsel. Sommige systemen op de markt zijn schadelijk voor pups en kleine hondenrassen. Als je een kleine hond hebt, let dan extra op het hek dat je koopt. De meeste hekken op de markt gemaakt zijn voor grote honden. Wacht bij een pup tot hij is uitgegroeid tot volwassen hond.
Lengte van de vacht
De lengte van de vacht van jouw hond bepaalt de lengte van de uitsteeksels aan de halsband. Kortere uitsteeksels zijn geschikt voor een hond met korte haren, terwijl je langere pinnen nodig hebt als jouw hond lang haar heeft. Tegelijkertijd zal de lengte van het haar of de vacht de effectiviteit van het hek beïnvloeden doordat het haar de signalen van de halsband belemmert wanneer jouw hond de grens overschrijdt.
Extra aandachtspunten bij de aanschaf
Als je eenmaal een omheining op het oog hebt, kijk dan nog even naar onderstaande punten, zodat je voorbereid bent in het geval er iets stuk gaat.
- Vervanging halsband: wat zijn de kosten van een nieuwe halsband, mocht de halsband sneuvelen? Er kan altijd iets gebeuren met de halsband, dan wil je graag weten of je een vervangend exemplaar kunt krijgen van de fabrikant. Dus check dit even, voor je een hek koopt.
- Bekabeling: ondergrondse omheiningen werken met kabels. Dit betekent dat de sterkte van de bekabeling van belang is. Hoe lager de spanning van de draad is, hoe steviger de draad zal zijn. Ondanks het lage prijskaartje van een 20-geijkte draad ben je beter af met een lagere waarde, 14 of 16. Bedradingen met een lagere spanning zijn geweven. Ze zijn daardoor stevig en zullen niet makkelijk breken.
- Beschikbaarheid stroom: je hebt elektriciteit nodig om een draadloos hek te laten werken. De zender werkt dus niet in het geval van een stroomstoring. Als er in jouw huis vaak stroomuitval is, kun je wellicht beter een traditionele omheining overwegen.
- Garantie: de meeste merken verkopen de hondenomheining met een garantie van een jaar. Als het systeem binnen de garantieperiode defect raakt, wordt het dus zonder kosten gerepareerd of vervangen. Ook krijg je hulp van de medewerkers van de klantenservice. Lees echter altijd de voorwaarden en bepalingen zorgvuldig, voordat je een systeem koopt, zodat je later niet voor verrassingen kunt komen te staan.
Een aantal nadelen van draadloze & ondergrondse insluitingssystemen
Ondanks de fijne werking en efficiëntie kleven er toch een aantal nadelen aan zijn de onzichtbare hekken:
- De grenslijn is vaak wazig omdat de plaats van de grens afhankelijk is van de kracht van het signaal van de zender.
- De signalen van de zender worden beïnvloed door hindernissen en dit betekent dat de systemen niet geheel effectief zullen communiceren rond bomen en struiken, tenzij de zender altijd contact kan maken met de grenslijn zonder dat er een voorwerp tussen zit.
- Het systeem biedt geen extra beveiliging tegen indringers.
Hoe train je je hond in de omgang met een elektronische omheining?
Voor je je hond helemaal vrij laat in het afgezette gebied, die je hem te trainen. Training zorgt ervoor dat jouw hond weet hoe het hek werkt en wat er van hem verwacht wordt.
Zet het systeem op en zet de vlaggen neer. De vlaggen zet je uit rond de omtrek van het grensgebied, minstens 3 meter uit elkaar.
1 Hou je hond aan een lange lijn. Toon de grens met behulp van geluiden. Schakel de halsband in op de geluidsstand, hou de halsband in je hand en nader de (gemarkeerde) grenslijn samen met jouw hond. Zodra de halsband een waarschuwingssignaal geeft, loop je samen een paar passen terug. Beloon jouw hond voor de succesvolle poging.
2 Doe de halsband bij je hond om en houd hem aan de lijn. Herhaal het proces uit stap 1 totdat jouw hond niet meer naar de vlaggen loopt.
3 Voer een paar dagen later een statische correctie in, beginnend met de laagste instelling. Verhoog de frequentie indien nodig of als de hond de lage trillingen negeert. Blijf de vlaggetjes naderen, en kijk of je hond zich terugtrekt na een schokje. Beloon je hond als hij stopt bij de grenslijn.
4 Maak het moeilijker door voor een beetje afleiding te zorgen. Doe dit een paar dagen na de schokcorrectie. Als de hond stopt bij de grenslijn, zelfs nadat je zijn favoriete speeltje voorbij de lijn gooit, beloon jouw hond dan goed.
5 Haal de hond na een week trainen van de leiband. Doe dit echter alleen als jouw hond de vorige stappen met succes heeft doorlopen.
6 Verwijder de vlaggen geleidelijk aan, na ongeveer twee weken.
7 Houd de trainingssessies kort. Het kost jouw hond energie om iets nieuws te leren. Speel wat met je hond voor en na de training. Verwijder de schokhalsband en vervang hem door een normale halsband wanneer je gaat wandelen.