Populaire kleine hondenrassen

Het is zo ontzettend schattig als je een klein hondje in zijn mandje, achterop bij zijn eigenaar in een speciale fietsmand of in de armen van het baasje ziet. De glinsterende donkere oogjes kijken je pienter aan alsof ze willen zeggen: “zie eens wat een goed leven ik heb?” Deze kleine metgezellen gaan altijd heel graag overal mee naartoe. Het maakt ze niet uit wat het doel van de uitstap is, als jullie maar samen zijn. Het is hun onweerstaanbare kleine formaat dat het aaibaarheidsgehalte zo groot maakt. Wie smelt niet meteen bij het zien van deze kleine huisgenoot? Je buigt terstond om het te aaien. Je krijgt er minstens een vrolijke kwispel voor terug. 

Waarom zou je voor een klein hondenras kiezen?


Gezelschap dichtbij je

Kleine honden, tot zo’n tien kilogram, zijn om diverse redenen populair. Ze zijn ‘draagbaar’. Dus kunnen overal heel gemakkelijk mee naartoe. In een speciaal daarvoor ontworpen hondenkar of in draagzakken en fietsmandjes. Ze vragen niet veel ruimte en voelen zich overal thuis. Dus ook op een appartement wat voor een grote hond wat minder geschikt kan zijn. Daarnaast, vanzelfsprekend toch, hoe schattig, eigenwijs en energiek kunnen ze zijn?!

Grote persoonlijkheden

Een kleine hond heeft vaak een grote persoonlijkheid. Een hondentraining is voor elke hond effectief. Maar dat geldt zeker voor de kleinere rassen. En ze hebben, ondanks hun geringe afmeting, beweging nodig. Ze dollen wat af en genieten daar volop van. Ze gaan super graag met je op pad. Wat een fijne bijkomstigheid is, is dat kleine(re) honden over het algemeen minder kosten in het levensonderhoud met zich meebrengen. Dat zit niet zozeer in de aanschaf. Meer in de kosten qua voedsel, hondenbenodigdheden en medicijnen. En dat heeft alles te maken met hun omvang.

Kleine honden leven langer

Statistisch gezien leven kleine honden langer dan grote honden. Een kleine hond kan gemiddeld zo’n tien tot veertien jaar oud worden. Een grote hond wordt gemiddeld gezien tussen de vijf tot acht jaar.

Wat zijn de tien populairste kleine honden?

Hieronder zijn de tien populairste kleine honden van nu op een rijtje gezet. Op nummer 1 zien we:

Yorkshire terrier

Deze mooie kleine hond kennen we van zijn blauwachtig en bruin gekleurde langharige vacht. We zien hem vaak in de armen van zijn baasje waar hij dolgelukkig om zich heen kijkt, afgewisseld door een blik vol adoratie richting zijn eigenaar. De Yorkshire terrier heeft een grote persoonlijkheid en kan een echte waakhond zijn. Met zijn geblaf waarschuwt hij op het moment hij onraad ruikt of ziet. Hij is aanhankelijk en gaat graag samen met zijn baasje op pad.
Yorkshire terrier

Teckel

Wie eenmaal een teckel in huis heeft gehad loopt het gevaar dat ie nóóit meer iets anders wilt. De teckel is geliefd en populair. Deze hond is makkelijk te herkennen aan zijn korte stompe beentjes en het in verhouding lange lichaam. En alhoewel je de overeenkomsten direct ziet zijn deze dieren te koop als lang-, kort- en ruwharig. Een ander verschil is het formaat: standaard of miniatuur. Het beestje is lief en aanhankelijk voor alle familieleden maar kan een beetje de kat uit de boom kijken in de aanwezigheid van vreemden.
Teckel

Poedel

Tja, wie herkent niet de specifieke ‘pom-poms’ die poedels na een knipbeurt hebben. Dit zien we niet altijd meer terug in het straatbeeld. Hun heerlijke krullen daarentegen zijn onmiskenbaar poedeleigen. Poedels waren lang geleden favoriet bij de aristocratie en ze kunnen entertainen als de beste. Naast hun intelligentie staan poedels ook bekend om het bereiken van een hoge leeftijd.

Poedel
Shih Tzu

Populair is de Shih Tzu zeker! Als trouwe metgezel zit hij dolgraag op schoot en laat zich gewillig eindeloos en liefdevol aaien. Deze hond heeft lang en zijdezacht haar (vaak herkenbaar met een strikje op het hoofd). Hij is alert en zelfverzekerd van karakter. Een compagnon pur sang.
Shih Tzu

Dwergschnauzer

Dit is een energieke, stoere en vriendelijke hond. Zó herkenbaar aan zijn kapsel met baard. Hij heeft een gedegen training nodig maar dit is absoluut een trouw, loyaal en actief maatje.

Dwergschnauzer
Chihuahua

Chihuahua’s behoren tot ’s werelds kleinste honden maar met de grootste persoonlijkheden. Heerlijk vinden ze het om gedragen te worden. In de armen of in een tas. Dol zijn ze er op. Dit kleine ras is actief, een tikje brutaal, lief en loyaal. En ondanks hun ieniemienie gestalte hebben ze ook een soort van stoerheid. Ze vragen wel om een wat strakkere hand in de opvoeding maar dan heb je ook een vriend voor het leven.

Chihuahua
Mopshond

Dat de Mopshond populair is zien we al in het huidige straatbeeld. Dit is een gemoedelijk en speels dier. Ze zijn aanhankelijk en energiek en kennen niet zoveel pieken en dalen maar zijn zeer gelijkmatig in omgang. Een Mopshond past bij elke gezinssamenstelling.

Mopshond
Pommeriaan

Een pluis. Een knuffeldier. Een leeuwtje. Het zit er allemaal in bij de Pommeriaan. Met zijn persoonlijkheid is dit dan ook een hondenras dat je niet snel voorbijloopt en vergeet. Het zijn energieke hondjes. Af en toe kunnen ze bazig zijn maar oh, wat zijn ze loyaal ten opzichte van de gezinsleden waar ze bij horen.

Pommeriaan
Boston terriër

Deze kleine terriër is vrolijk, slim en loyaal. Je geniet met volle teugen van deze rashond. Ze zijn speels en dollen dan ook graag. Uitgespeeld doen ze niets liever dan in de buurt van hun baasje te liggen. Aaien mag à volonté!

Boston terriër

Past een klein hondenras bij mij?

De kleine hondenrassen zijn schattig en hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. Met hun pientere oogjes kijken ze kwiek de wereld in. Dat kleine honden ook dikwijls een grote persoonlijkheid hebben draagt bij aan hun charme. Wie kiest voor een kleine hond weet dat hij een uitstekende metgezel krijgt. Mede omdat hij overal mee naartoe kan gaan beleeft de hond dezelfde avonturen als het baasje. Op schoot zitten doet hij net zo graag als samen spelen. Een klein hondenras vraagt daarentegen wel vaak om een strakke opvoedkundige hand maar hier staat 100% liefde en genot tegenover.  Vergeet ook niet de juiste hondenmand te kiezen voor je kleine hondje.