Puppy zindelijk maken; zo doe je dat

Een puppy zindelijk maken is een van de eerste dingen waarmee je als het goed is aan de slag gaat als je zo’n kleine viervoeter in huis haalt. Het is namelijk fijn als de hond zo snel mogelijk snapt dat hij binnen niet mag plassen en poepen, maar dat hij zijn behoefte buiten moet doen. Maar hoe pak je dat aan? 

Puppy zindelijk maken vloer

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het zindelijk maken van je pup een kwestie van vallen en opstaan is. Ongelukjes kunnen blijven voorkomen, ook al had jij het idee dat je pup inmiddels zindelijk was. Blijf geduldig en consequent bij het zindelijk maken van je hond, ook al duurt het soms langer dan je wil. Maar wees gerust, met een goede voorbereiding heb je al de helft gewonnen.

Voorbereidingen voor het zindelijk maken van je puppy

Als je een puppy in huis neemt moet je daar mentaal op voorbereid zijn. Zo’n klein hondje vraag namelijk een hoop aandacht en moet alles nog leren. Jij bent degene die het hondje alles moet gaan aanleren en daar gaat best wat tijd in zitten. Daarom is het verstandig om een puppy pas in huis te nemen als het vakantie is, of wanneer jezelf vrij kunt nemen om de pup te verzorgen en op te voeden. Uiteindelijk kan je hond misschien best wat uren per dag alleen zijn, maar zeker in het begin is het goed om bij je pup in de buurt te zijn. 

Verwijder dure tapijten en andere spullen die niet stuk mogen gaan

Je kunt ervan uitgaan dat wanneer je een puppy in huis haalt, dat hij ergens in huis gaat plassen en/of poepen. Heb je een spiksplinternieuw vloerkleed gekocht voor een hoge prijs, dan kun je deze beter even opbergen totdat je hond echt zindelijk is. Door hier van tevoren al over na te denken bespaar je jezelf een hoop ergernis als het hondje een keer een ongelukje heeft in de woonkamer. 

Haal de benodigde spullen in huis

Zorg dat je voorbereid bent op de komst van je hond door de juiste spullen in huis te halen. Een hondenbench of een hondentoilet bijvoorbeeld kan ontzettend van pas komen tijdens de zindelijkheidstraining. En ook puppy trainingpads kun je vast in huis halen. Puppy trainingpads zijn absorberende matjes die je in huis kunt leggen. Je hond doet zijn behoefte op het matje in plaats van op zomaar een plek in de woonkamer. We leggen dit straks nog even wat beter uit. 

Je puppy zindelijk maken

Het zindelijk maken van je pup kan tussen de 6 tot 10 weken duren. De ene pup is de andere natuurlijk niet, dus het kan heel goed dat je hondje al eerder zindelijk is. 

Het eerste om te onthouden is om nooit boos te worden als je hondje een keer in huis plast of poept. Het is nou eenmaal een puppy en die moet alles nog leren. Boos worden heeft geen enkele zin en werkt meestal alleen maar averechts. Bewaar je rust. 

Je kunt direct als je pup in huis is gekomen al beginnen met de zindelijkheidstraining. Laat het beestje zo vaak mogelijk uit. Elke keer als hij buiten zijn behoefte doet beloon je jouw puppy. Het is ook slim om dit ‘s nachts door te voeren. Zet een paar keer je wekker en loop met de hond naar buiten. Als hij buiten plast of poept kun je hem weer belonen. Het lijkt misschien veel moeite om ‘s nachts de wekker te zetten, maar hoe meer je in het begin doorzet, hoe eerder je puppy zindelijk is. 

Bench gebruiken

De bench die je tijdens je voorbereidingen hebt aangeschaft komt nu van pas. Als je jouw hond elke keer in de bench laat slapen, dan zal hij automatisch leren om ‘s nachts de behoefte op te houden. Honden willen namelijk niet plassen of poepen op de plek waar ze slapen. Door vanaf het begin de bench als slaapplek aan te wijzen hoef je dus ‘s nachts al minder vaak je wekker te zetten. 

Als je met je pup naar buiten gaat is het slim om zeker in het begin steeds naar hetzelfde plekje te gaan. Zo leert je pup namelijk dat die plek de ‘wc’ is. 

Toch binnen geplast, wat nu? 

Oeps! Ondanks al het geoefen en gewandel buiten heeft je hondje toch binnen zijn behoefte gedaan. Puppies zijn gek op aandacht. Maar dat moet je juist niet geven als hij in huis heeft geplast of gepoept. Het beste wat je op dat moment kunt doen is de boel opruimen en je hond compleet negeren. 

Puppy trainingpads 

We hadden het al even over puppy trainingpads. Deze pads zijn handig als je niet altijd de mogelijkheid hebt om snel naar buiten te rennen met je pup. Bijvoorbeeld omdat je op een flat woont. De pad kun je binnen neerleggen en absorberen vocht en geurtjes. Als je hondje zijn behoefte doet op de pad dan scheelt dat dus een hoop viezigheid in huis. De pup wordt aangetrokken door de pad omdat er door de fabrikant een speciale geur in verwerkt is. Er bestaan uitwasbare pads en ook wegwerppads voor puppies. 

Tips voor het zindelijk maken van je puppy

Rondjes draaien is een hint

Als je hond ineens rondjes gaat draaien in de woonkamer, is dit een goede indicatie dat hij op het punt staat zijn behoefte te gaan doen. Pak je pup direct op en neem hem mee naar buiten. 

Blijf kalm

Zindelijk worden is best moeilijk voor een puppy. Het kan dan ook altijd een keertje misgaan. Wordt in dat geval niet boos op je hond, maar blijf kalm. Het is niet de bedoeling dat de pup bang voor je wordt. Het kan even duren voordat je pup zindelijk is, maar uiteindelijk lukt het. Echt waar.

Naar buiten als puppy huilt of blaft

Ook als je hondje blaft op huilt is dat meestal een teken dat hij moet plassen. Dit kan natuurlijk ook ‘s nachts gebeuren. Ook al heb je niet zo’n zin, als je hond dit gedrag vertoond kun je het beste direct met hem naar buiten gaan zodat de pup zijn behoefte kan doen. Vergeet je hond niet te belonen elke keer als hij buiten zijn behoefte heeft gedaan. 

Vaste tijdstippen

Probeer je hond uit te laten op vaste tijdstippen. Zo leert je hond wanneer hij wordt uitgelaten en kan hij ter zijner tijd zijn plas ophouden totdat hij weer naar buiten kan. Laat je hond standaard uit na het eten, na het spelen en voor het slapen. 

Eén lijn

ZIjn er meer mensen binnen het gezin, zorg dan dat jullie allemaal de regels weten omtrent de opvoeding van de pup. 

Het zindelijk maken van een puppy is een kwestie van een lange adem hebben. Kom je er echt helemaal niet meer uit, dan heb je ook nog de mogelijkheid om een puppytraining te volgen. 

Het zindelijk maken van je nieuwe gezinslid vergt best wat werk, maar als echte hondenliefhebber kun je dit vast wel aan. Het is namelijk ook heel leuk en dankbaar werk. Je kunt je hondje voor het eerst echt iets belangrijks leren en omdat jullie zo met elkaar bezig zijn wordt jullie band extra versterkt.