Relaxed op pad met je viervoeter

Wanneer je met je hond gaat wandelen, wil je hem aan de riem doen. Maar op welke manier lijn jij je hond aan? Er zijn veel verschillende soorten hondenriemen, halsbanden en hondentuigen. En dan is er met een avontuurlijke hond nog een halsband met GPS tracker bijvoorbeeld, en voor de alleseter een muilkorf. 

 

In dit artikel nemen we de hondenriem verder onder de loep, evenals het hondentuig, de GPS tracker en de muilkorf.

 

Je hond uitlaten met een hondentuig

Sommige honden trekken behoorlijk aan de lijn. Natuurlijk is het de bedoeling dat je hond netjes en ontspannen naast je loopt, maar soms, bijvoorbeeld door opwinding of spanning, trekken honden toch. Als je hond een halsband draagt en hij trekt regelmatig, kan zijn nek beschadigd raken. Een hondentuig kan dan prettig zijn. Bij een tuig wordt de trekkracht verdeeld over de hele borstkas van je hond. Je kunt de bewegingen van je hond ook een stuk beter controleren met een tuig. 

 

Er zijn veel verschillende soorten en maten tuigjes. De truc is goed passen en meten. Je hebt bijvoorbeeld step in-tuigjes, een hondentuig in de vorm van een acht, waar je hond eenvoudig in kan stappen, de riempjes klik je achterop vast met een clip. Deze tuigjes zijn met name geschikt voor wat kleinere of lichtere hondenrassen. 

Je hebt ook hondentuigen met twee banden die vanaf de rug naar het borstbeen lopen en vastgemaakt worden aan een band die onder de buik doorloopt. Deze tuigen zitten lekker stevig en hier kan je hond zichzelf niet uit loswurmen. 

Mocht je een hondentuig willen aanschaffen, kijk dan naar wat het beste past bij jouw hond, qua pasvorm en grootte. Kijk of je hond zich comfortabel kan bewegen met het tuig. Ook is het materiaal van belang. Duurzaam materiaal dat tegen een stootje kan is het beste. 

 

De voordelen van een oprolbare hondenriem 

Vaak zie je honden lopen aan een oprolbare hondenriem. Bij deze hondenriemen kun je de lengte van de riem aanpassen naar de lengte die jij gewenst vindt. Een oprolbare hondenriem heeft een aantal voordelen. Zo kan je hond zijn behoefte waar hij zelf wil. Sommige honden willen zo ver mogelijk van de baas of diep in de bosjes hun behoefte doen. Met een oprolbare riem is dit goed mogelijk. Deze riem kan handig zijn bij het trainen van je hond. Je kunt oefeningen doen waarbij je je hond zo ver mogelijk van je weg laat lopen. 

Ook voor de vrijheid die je hond ervaart tijdens de wandeling kan dit een prettige riem zijn. Hij kan immers snuffelen en gaan waar hij wil. En dat zorgt voor een blije hond. Natuurlijk kun je de lengte aanpassen zoals je wilt. Een korte lijn bij verkeer in de buurt, een lange lijn op een grasveld bijvoorbeeld. Als baas ben jij nog altijd in control. 

 

Een GPS tracker voor je hond

In sommige gevallen kunnen GPS trackers handig zijn. Een GPS tracker voor honden houdt bij waar je hond zich bevindt. Je kunt de tracker vastmaken aan de halsband. Er zijn ook GPS trackers die geïntegreerd zijn in een halsband. Op je telefoon of device kun je precies zien waar je hond, of eigenlijk de tracker, zich precies bevindt. 

 

Wanneer is dit handig, kun je je afvragen? GPS trackers kunnen uitkomst bieden als je bijvoorbeeld op een groot stuk grond woont, waarop je hond vrij mag bewegen. Zo weet je precies waar hij is. Sommige trackers hebben de mogelijkheid om een veilige zone voor je hond in te stellen. Je krijgt een waarschuwing wanneer je hond zich buiten de veilige zone begeeft. 

Voor avontuurlijke of heel actieve honden kan dit ook een oplossing zijn. Sommige honden trekken er graag op uit of rennen een heel stuk en zijn dan verdwaald. Op deze manier kun je ze als baas snel lokaliseren. 

Mocht je graag jagen met je hond, dan is een GPS tracker ook handig. De positie van je hond is eenvoudig te traceren. 

 

Er zijn verschillende soorten GPS trackers voor honden op de markt. Een nadeel van de trackers is dat de werking afhankelijk is van satellieten die de signalen leveren. Veel nieuwe trackers zijn uitgebreid met cellulaire netwerktracking, waardoor de positie nauwkeuriger bepaald kan worden en de dekking tegelijkertijd vergroot wordt. 

 

Mocht je overwegen een GPS tracker voor jouw hond aan te schaffen, is er een aantal dingen waar je op moet letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de tracker tegen alle weersomstandigheden kan. Ook is het prettig als de tracker de mogelijkheid heeft tot verschillende meldingen, en niet alleen een melding wanneer jouw hond heel ver weg is. 

De grootte van de halsband met tracker of de zwaarte is afhankelijk van de grootte van jouw hond. 

 

Een muilkorf. Waarvoor is die eigenlijk? 

Soms zie je honden lopen met een muilkorf om. Dat kan diverse redenen hebben. Een muilkorf is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat jouw hond niets van de grond kan eten, niet kan blaffen en niet kan bijten, mocht hij uitvallen. 

Sommige honden eten alles dat ze op de grond zien liggen tijdens een wandeling, oud brood, een kippenbotje, ontlasting. Met alle gevolgen van dien. Bij zo’n alleseter kan een muilkorf helpen. Je hond kan immers niets meer van de grond eten. 

 

Een muilkorf wordt ook weleens gebruikt bij een hond die veel blaft. Sommige honden blaffen tegen alle honden die ze onderweg tegenkomen, of tegen voorbijgangers. Bazen vinden dit soms vervelend en doen hun hond een muilkorf om. Dit neemt tijdens de wandeling het geblaf weg. 

Vaak wordt een muilkorf ook gebruikt als de baas bang is dat de hond kan uitvallen en kan bijten. De hond kan niet bijten met een muilkorf om. 

In de laatste twee gevallen wordt het probleem bij de hond niet aangepakt met een muilkorf, maar slechts de symptomen. Dit is iets om alert op te zijn. 

 

Mocht je overwegen een muilkorf aan te schaffen, zijn er een paar dingen belangrijk. De belangrijkste is de pasvorm. De muilkorf moet echt goed zitten. Er zijn verschillen, met de ene muilkorf kan je hond alleen hijgen, met een andere ook drinken of eten. Een muilkorf voor grotere honden is meestal gemaakt van draad, voor kleinere honden vaak van hard plastic. 

 

Er zijn ook stoffen ‘snuitjes’ op de markt, welke je over de snuit van je hond schuift. Je beperkt de hond dan behoorlijk, omdat hij niet kan hijgen. Gebruik van een snuitje is niet aan te raden. 

 

En tot slot: je hond zal echt moeten wennen aan het dragen van een muilkorf, neem hier de tijd voor.