De leukste spelletjes voor je hond

Natuurlijk ga jij lekker wandelen, fietsen of sporten met je hond. Maar wist je dat honden naast lichamelijke beweging ook de behoefte hebben om mentaal uitgedaagd te worden? 

Zo vindt een hond het heerlijk om te snuffelen en met zijn neus nieuwe dingen te ontdekken. Naar speelgoed of een snoepje te speuren. Maar naast zijn neus is het voor een hond ook belangrijk om zijn hersens te gebruiken. 

Om je hond te prikkelen kun je verschillende spelletjes met hem spelen. Je kunt je hond laten apporteren, maar je kunt ‘m ook denkspelletjes laten doen. 

Spelen met je hond bevordert de band tussen jullie. Daarnaast houdt het je hond jong, hij zal mentaal minder snel oud worden als hij gestimuleerd wordt.

Maar hoe kun je nu het beste spelen met je hond? Wat kun je het beste met hem doen? In de rest van dit artikel gaan we hier verder op in. 

Wat belangrijk is, is dat je je hond de tijd geeft om het spel, welke vorm je ook kiest, te leren begrijpen. Zeker de eerste paar keer zal hij je hulp nodig hebben. Beloon hem en moedig hem aan met je stem, zo raakt hij geïnteresseerd en heeft hij plezier in het spel. 

denkspelletjes hond

Apporteer speelgoed voor je hond

Je kunt je hond iets laten apporteren. Apporteren komt van het Franse woord ‘apporter’ en betekent letterlijk ‘hier brengen’. Veel honden vinden het leuk om iets te apporteren. Bijna alle honden kun je leren apporteren, maar bij sommige honden zit het er vanaf pup af aan al in, omdat het van oorsprong jachthonden zijn. 

Je kunt je hond laten apporteren met een stok of een tennisbal. Beiden zijn niet ideaal. Het risico van een stok is dat deze kan versplinteren, en dit kan gevaarlijk zijn voor je hond. Er kunnen splinters in zijn keel terecht komen. 

Een tennisbal wordt vaak gebruikt, maar deze kan snel kapot gebeten worden door de hond en hij kan een stukje rubber inslikken. Ook blijft er allerlei vuil in de stof van een tennisbal zitten, dat in het gebit van je hond terecht kan komen. Onze voorkeur gaat uit naar apporteer speelgoed speciaal voor de hond

Er is van alles op de markt aan apporteer speelgoed. Voor beginners en gevorderde honden, voor grote honden en kleine honden. Je kunt met een aantal dingen rekening houden bij het aanschaffen van apporteer speelgoed voor je hond. 

Heb je een hond met veel energie, die veel behoefte heeft aan beweging? Dan kun je het beste kiezen voor een apporteer speeltje dat je ver kunt gooien, zoals een bal, een (nep)stok of een frisbee. Voor een klein hondje is een licht speeltje een beter idee, bijvoorbeeld van stof, of een kleine, lichte bal. Op de verpakking van het speelgoed staat vaak voor welk formaat hond het speelgoed bedoeld is. 

Wat ook belangrijk is, is dat het speeltje heel blijft, zodat er geen onderdelen ingeslikt kunnen worden. Kies voor stevig materiaal, dat bovendien veilig is en geen giftige stoffen als BPA of PVC bevat. 

 

Denkspelletjes voor je hond

Naast apporteerspelletjes kun je ook denkspelletjes doen met je hond. Door denkspelletjes te spelen kun je de hersens van je hond trainen. Hierdoor blijft hij mentaal in vorm. 

Het spelen van een denkspel kost je hond ook energie. Een denkspel van 10 minuten staat gelijk aan een lange wandeling. Bovendien helpt het doen van spelletjes tegen verveling. Sommige honden gaan ongewenst gedrag vertonen uit verveling, dit kun je eenvoudig voorkomen door regelmatig een kwartiertje met hem te spelen. Honden die regelmatig spelen ervaren minder stress. Eigenlijk alleen maar voordelen dus!

Er zijn verschillende soorten denkspelletjes verkrijgbaar. Er is een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van een denkspelletje voor je hond. Wat voor soort hond heb je? Kan hij goed zoeken bijvoorbeeld? Kijk goed of hij het spelletje zal snappen. Het moet niet te moeilijk zijn maar ook niet te makkelijk. 

Let ook op het materiaal. Hard plastic en hout zijn vaak duurzaam en bestand tegen de tanden van jouw hond. 

Daarnaast is het formaat belangrijk. Heb je een grote hond, dan kies je voor een groter spel, bij een kleinere hond voor een kleiner spel. 

Je hond uitdagen met een hondenpuzzel

Een andere manier om jouw hond mentaal uit te dagen is door middel van een hondenpuzzel. Hondenpuzzels zijn ideaal om je hond binnenshuis energie kwijt te laten raken. Een hondenpuzzel is een puzzel waarbij de hond een beloning krijgt in de vorm van eten wanneer de puzzel wordt opgelost. Jouw viervoeter kan de puzzel zelfstandig oplossen en zichzelf zo prima vermaken, ook als jij niet thuis bent. Met een hondenpuzzel hoeft jouw hond zich dus nooit meer te vervelen. 

Een hondenpuzzel heeft echt een toegevoegde waarde voor honden. Voor het oplossen van een puzzel gebruikt en traint je hond zijn oplossingsvermogen, waar hij ook veel aan heeft in andere situaties. Het oplossen van een puzzel is best lastig, maar hoe vaker hij het doet, hoe handiger hij erin wordt. 

Een hondenpuzzel wordt ook vaak gebruikt als manier om eten aan te bieden. Dit geldt vooral voor honden die hun eten snel naar binnen werken zonder goed te kauwen of gevoelig zijn voor overgewicht. Als je het eten aanbiedt in een puzzel zal je hond er moeite voor moeten doen. Hij doet er langer over en het eten wordt op deze manier beter verteerd. 

Mocht je overwegen om een hondenpuzzel aan te schaffen, zijn er een paar dingen om op te letten. Ook hier geldt weer: het formaat. Pas het formaat aan op jouw hond, zorg ervoor dat jouw hond het eten makkelijk kan pakken na het oplossen van de puzzel. 

Kijk naar de moeilijkheidsgraad: pas deze aan op de denkcapaciteit van jouw hond. Het moet niet te moeilijk zijn, maar ook zeker niet te makkelijk. En als laatste: is de puzzel eenvoudig schoon te maken? 

 

Tot slot

We hopen dat we je inzicht hebben kunnen geven in de hondenspeeltjes die voor handen zijn. We wensen je veel speelplezier toe met jouw viervoeter!