Vlooien zijn de meest irritante en meest voorkomende parasieten die een hond kan dragen. En alhoewel er verschillende medicatie is ontwikkeld door de jaren heen hebben deze beestjes zich telkens weten aan te passen. Daarnaast komen er steeds meer bijwerkingen kijken bij al die medicatie. Daarom is het hoog tijd dat er een goede maar ook veilige behandeling op de markt komt. Dat is de reden dat wij de beste vlooienmiddelen met jou delen, in de hoop dat je aangespoord wordt om nog beter voor jouw hond te zorgen en hem te beschermen tegen deze vervelende diertjes.
U ziet direct resultaat met het gebruik van de Flea Doctor vlooienkam. De kleine beestjes worden gedood door een kleine electrische schok, vallen op de kam en zijn vervolgens makkelijk te verwijderen. De schok is zo klein dat uw huisdier er niks van zal voelen.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Een vlooienkam is het beste instrument om luizen, vlooien, vlooien, vlooieneieren en kleine deeltjes uit te kammen.
Dankzij de afgeronde, fijne en smalle metalen pinnen is de Home Supplies Vlooienkam het perfecte middel om vlooien, vlooieneieren, luizen of kleine deeltjes uit de vacht van uw huisdier te verwijderen.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Deze waterdichte halsband op basis van natuurlijke, plantaardige stoffen (zonder chemische insecticiden) verspreidt een frisse geur en zorgt voor een gezonde en sterke vacht. Vermindert het krabben en bijten. Snelle werking. Tot 4 maanden lang werkzaam.
De TickLess is een afweermiddel tegen teken en vlooien voor uw hond of kat dat gebruikt maakt van ultrasone geluidsgolven, dus zonder chemische middelen! Teken komen steeds vaker voor en zowel mens als dier kunnen flink ziek worden van een beet van deze spinachtige beestjes die zich overal in de natuur kunnen ophouden. De TickLess houdt teken tijdens alle outdoor-activiteiten voortaan op een veilige afstand. De TickLess is een klein en geheel geur- en gifloos apparaatje, dat werkt door het afgeven van ultrageluid. Deze zeer hoge geluidsgolven zijn niet waarneembaar en onschadelijk voor twee- en viervoeters, maar verjagen wel de teken en vlooien. Bij honden en katten is de TickLess via een ring eenvoudig aan de halsband te bevestigen. – Revolutionaire manier om teken en vlooien te verjagen – Werkt door middel van geluidsgolven die teken en vlooien verjagen – Golven niet hoorbaar voor uw huisdier – Zonder chemische toevoegingen – Makkelijk te bevestigen aan de halsband van uw dier
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Verwijder vlooien, vlooieneitjes en luizen uit de vacht van je hond met deze fijne vlooienkam voor honden. Kam systematisch de vacht van je dier met deze kam en ondersteun de werking van vlooienmiddelen. Doordat de kam zulke fijne tanden heeft blijven de parasieten erin hangen. Ook de eitjes van vlooien worden door de kam mee uit de vacht getrokken. Een kambeurt is geheel veilig en pijnloos voor je hond. Doordat de tandjes botte uiteinden hebben beschadigen ze de huid niet. Gebruik de kam altijd in combinatie met een middel dat de vlooien bestrijdt, zodat deze vervelende beestjes geen kans zien je hond nog lastig te vallen.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 0x verpakking 0x producten
Onze gids voor het kopen van vlooienmiddelen honden
De beste vlooienmiddelen voor honden
Als je naar jouw favoriete dierenwinkel gaat, kun je vast begrijpen waarom veel nieuwe hondeneigenaren niet weten waar ze moeten beginnen als het gaat om de juiste medicatie voor een hond. Je wordt doorgaans gebombardeerd met verschillende soorten, van de meer traditionele behandelingen tot de nieuwe maar ook controversiële tabletten. Wij begrijpen hoe jij je voelt. Dat is waarom wij deze keuzegids hebben opgesteld om je te helpen een beter geïnformeerde keuze te maken omtrent het controleren en het omgaan met een vlooieninfectie. Niet alleen op de hond, maar ook in jouw huis wil je het beste vlooienmiddel gebruiken.
Waarom heeft mijn hond een vlooienmiddel nodig?
Een van de vragen die veel hondeneigenaren zichzelf stellen is of hun viervoeter wel echt een middel tegen de vlooien nodig heeft. Het antwoord is vaak een korte maar krachtige ‘ja’, maar je kunt het ook beantwoorden met een ‘dat hangt ervan af’. De beste manier om te weten of jouw hond een behandeling nodig heeft, is door te begrijpen wat vlooien zijn en vooral hun levensloop de snappen.
Vlooien zijn zeer sterke en weerbare beestjes. Ze leven in principe buiten en kunnen tot wel 5 dagen overleven in temperaturen rond het vriespunt. In deze periode kunnen zij vrij gemakkelijk een ritje maken in de vacht van een hond. Ze vliegen niet, maar kunnen enorm ver springen: wel 50 keer de lengte van hun eigen lichaam. Als de hond dan naar binnen loopt blijft de vlo lekker op zijn vacht zitten.
Een volwassen vlo kan eitjes leggen op de huid van jouw hond. Gedurende het leven van een vrouwelijke vlo kunnen er tot wel 5000 eitjes worden gelegd. Omdat de eitjes glad zijn, zullen deze van de hond af vallen en op de grond terecht komen. Deze komen vaak terecht op het tapijt, de vloer, of ergens anders waar de hond vaak komt.
Binnen 2 weken komen de eitjes uit en komen daar larven uit. Deze jonge vlooien kunnen slecht tegen zonlicht en zijn dus vaak in donkere, vochtige plekken te vinden zoals gaatjes en scheuren in de muur of op de grond. Ze verstoppen zich ook graag onder het tapijt of de deurmat. Als zij een beetje kunnen meepikken van het voedsel van het huisdier, zullen de kleine larven al in een pop kruipen.
Zij wachten dan tot het juiste moment om te ontpoppen en uit de cocon te komen. Het juiste moment kan worden veroorzaakt door trillingen, warmte en meer CO2 in de lucht. Dit zijn allemaal tekenen die erop wijzen dat er waarschijnlijk een lift in de buurt is waarop zij kunnen springen. Als de larven uit de cocon komen zijn ze een volgroeide vlo. Dit hele proces hoeft kan al in vier dagen plaatsvinden maar kan ook langer duren als de omstandigheden niet optimaal zijn.
Dus, waarom heeft jouw hond een middel nodig tegen vlooien?
Vlooien zijn hardnekkige parasieten en moeilijk om vanaf te komen. Je kunt misschien denken dat jouw viervoeter daar geen last van heeft, maar voor hetzelfde geld zijn er al eitjes aan het uitkomen of larven aan het ontpoppen, wachtende op het juiste moment om op de hond te springen. Het is moeilijk te zeggen hoeveel vlooien er precies op jouw hond springen als hij door de achtertuin loopt, maar je kunt er best vanuit gaan dat het er minstens een is geweest.
Zodra een vlo bijt, kunnen zij micro-organismen in het bloed van de hond brengen en dat kan zorgen voor verschillende ziektes en aandoeningen. Hier volgen enkele van de meest voorkomende aandoeningen die worden veroorzaakt door vlooien.
Vlooienbeet dermatitis – Dit is iets wat erg vaak voorkomt als er een vlo op de huid van een hond zit. Het komt door het branderige herstel van de huid na een beet van een vlo. De huid gaat een beetje rood zien en opzwellen. En omdat er brandende substanties zijn losgelaten – voornamelijk histamine – kan de huid erg gaan jeuken. Als de hond dan flink gaat krabben, kan dat leiden tot een slechtere huid. Er komen dan scheurtjes in de huid, die op hun beurt weer mooie ingangen zijn voor bacteriën, virussen en andere parasieten met als gevolg andere ziektes.
Tyfus – Vlooien staan erom bekend dat zij verschillende soorten van het Rickettsia bacterie bij zich dragen en deze bacterie is een veroorzaker van tyfus. Alhoewel de bacterie het in principe munt op ratten zijn ook honden en mensen niet van nature bestand tegen de infectie die het met zich meebrengt. Tyfus kan leiden tot koorts, gewrichtspijn, overgeven en spierpijn. Dit kan de hond ziek maken, de eetlust wegnemen en de hond zelfs depressief maken.
Pest – De primaire veroorzaker van de pest, Yersinia pestis, wordt in principe doorgegeven door ratten en andere zoogdieren. Hoewel de kans op de pest behoorlijk is verkleind, worden er nog steeds duizenden gevallen per jaar bekend. Sommige van de symptomen zijn koorts en ontzettend opgezette lymfeklieren. Het grote probleem is dat de dood vrij plotseling gebeurt. Daarom moeten dieren die last hebben van de pest onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht. Zij moeten ook geïsoleerd worden, zodat deze nare ziekte zich niet verder kan verspreiden.
Lintworm – De lintworm Hymenolepis wordt doorgaans gedragen door vlooien, maar mens tot mens besmetting komt ook zeker voor. Honden kunnen vlooien binnen krijgen als zij bijvoorbeeld hun vacht likken. Dit veroorzaakt lintwormen. Het positieve is wel dat een infectie van een lintworm vrij eenvoudig te behandelen is.
Hemo Bartonellosis – Bartonella komt het vaakst voor bij teken, maar kan ook door een vlo gedragen worden. Het gevaar van deze bacterie is dat het de rode bloedcellen aanvalt en zorgt dat die cellen minder zuurstof kunnen dragen en kunnen verplaatsen. Dit kan lijden tot grote vermoeidheid, waardoor jouw huisdier minder gaat eten, minder beweegt en gewicht zal verliezen.
Dit zijn slechts de meer voorkomende aandoeningen die horen bij vlooien. Er zijn er nog meer. Precies om die reden gebruiken veel hondeneigenaren regelmatig een sterk en verantwoord vlooienmiddel.
Hieronder lees je meer tips die je in gedachte kunt houden als je behandeling overweegt.
Als je zoekt naar de juiste combinatie van medicijnen, lees dan vooral de bijsluiter en met name de sectie over het combineren met andere medicijnen.
Als je graag pesticiden voor je hond combineert is het een stuk beter om een specifieke vlooienbehandeling en een specifieke tekenbehandeling te starten.
Geef jouw hond nooit meer van het medicijn dan wordt aangeraden.
Geef nooit dubbele medicatie, bijvoorbeeld twee verschillende vlooienbehandelingen.
Tips om vlooien in huis te voorkomen
Hoe agressief je de vlooien ook bestrijdt met medicijnen en hoeveel je ze ook uit de vacht van jouw viervoeter haalt, als je ze niet bestrijdt in hun natuurlijke habitat zullen ze telkens terugkomen. Zoals wij al eerder hebben gezegd is het onmogelijk om op te merken wanneer de beestjes van buiten uiteindelijk het huis binnenkomen. Je krijgt vaak pas door dat de beestjes er zijn als de hond begint te krabben. Tegen die tijd hebben veel vlooien waarschijnlijk al eitjes gelegd en er zullen misschien zelfs al larven zijn. Binnen enkele dagen zullen die ook alweer uitgroeien tot vlooien.
Dat is de reden dat je goed moet weten hoe je vlooien in huis voorkomt. Hier volgen een paar tips.
Maak de achtertuin schoon. Omdat vlooien graag schuilen in kleine vochtige holletjes, kun je beginnen met het sprayen met een pesticidemiddel zodat de parasieten worden gedood nog voor ze in aanraking kunnen komen met de hond. Ook het afdekken van gaten en holletjes zal zorgen dat er minder vlooien het huis binnenkomen. De tuin netjes houden zal effect hebben en daar hoort ook grasmaaien bij.
Bescherm de tuin met elektrische bedrading voor honden zodat zwerfdieren de tuin niet kunnen betreden. Je moet je bedenken dat vlooien niet alleen op jouw hond zitten maar ook op de hond van de buren en bovendien op katten. Geef die beesten dus geen kans om rond te snuffelen in jouw tuin. Laat geen etensresten van jezelf of van het hondenvoer achter want dat zijn magneten voor zwerfdieren. Dek ook schuilplaatsen af waar deze beesten zich in kunnen terugtrekken en misschien zelfs een nest kunnen beginnen.
Zoek een professional om jouw huis te reinigen. Deze mensen gebruiken verschillende chemicaliën die alle vlooien zullen doden, in welke levensfase dan ook. Die substanties kunnen tot wel 7 maanden na het aanbrengen blijven werken, dus het is een goed plan om te zorgen dat het voor de periode gebeurt waarin de vlooien actief zijn. Als je een groot huis hebt, volstaat 2 of 3 keer bestrijden.
Let op de ruimte die er tussen de planten in de tuin zit. Hoe meer licht er tot onderin de struiken reikt, hoe minder plek er voor de larven zal zijn om te overleven. Ook het verbeteren van de ventilatie helpt.
Gebruik een zuiger voor de vacht van de hond, een borstel of kam. Zuig ook de vloer schoon zodat eitjes, larven en zelfs volwassen vlooien worden opgezogen. Zorg dat je goed in alle hoeken en onder de meubels zuigt, want de larven houden van donkere plekjes. Besef je ook dat trillingen de larven kunnen ‘wakker maken’ en kan zorgen dat het volwassen vlooien worden.
Was de kleedjes waar de hond op ligt. Laat deze naderhand goed droog worden in de zon. Dat doodt de parasieten. Doe dit ook zeker met de speeltjes van de hond.
Vlooien zijn bijzonder klein en je zult de vacht van de hond aan de kant moeten duwen om ze op de huid te kunnen zien. De beestjes kunnen op ieder lichaamsdeel van de hond overleven maar hebben wel een voorkeur voor plekken waar het voor de hond moeilijker is om te krabben.
Daarom kun je het beste beginnen met zoeken naar de parasieten op het begin van de staart omdat veel honden op die plek niet kunnen krabben. Daarnaast geeft de kromming van het staartbeen een beetje bescherming. Andere plekken waar vlooien zich vaak verstoppen zijn de hals, de buik en de borst. Ook de ruimte tussen de tenen is een mooie plek voor de kleine beestjes.
Het is begrijpelijk dat je voorzichtig bent met het geven van medicijnen tegen vlooien als je ook al andere medicijnen geeft aan je hond. Over het algemeen is het beste om geen medicijnen te combineren omdat je nooit zeker weet wat de effecten gaan zijn als de twee substanties met elkaar in aanrakingen komen. Het slimste is om de dierenarts te raadplegen en te vragen welke medicijnen gecombineerd kunnen worden. Je kunt ook vragen stellen over bepaalde merken van producten tegen vlooien. De dierenarts zal veel weten over de effecten van het combineren van medicijnen.
Een van de meest innovatieve oplossingen in het gevecht tegen de vlo is de ontwikkeling van een tablet tegen vlooien. Er zijn een hoop voordelen die tabletten, pillen en andere orale medicijnen kunnen bieden. Tabletten zijn bijvoorbeeld effectiever gebleken dan een traditionele spray of huidbehandeling omdat bij die laatste het niet zeker is dat alles in de huid wordt opgenomen. Omdat tabletten direct worden opgenomen en worden afgebroken, zal er meer van de werkzame stof in het bloed terecht komen. Deze medicaties zijn ook een stuk makkelijker te combineren. Er zijn zelfs producten die bescherming bieden tegen hartwormen, intestinale parasieten, teken en vlooien in één.
De vraag die door eigenaren van honden vaak wordt gesteld gaat over de werkduur van deze formules. De meeste behandelingen voor op de huid moeten binnen 30 dagen opnieuw worden aangebracht, waar sommige slechts 15 dagen stand houden en anderen wel 90 dagen bescherming beloven.
Ook de duur van de werking bij tabletten hangt van het merk af. Capstar staat erom bekend dat het erg sterk is en dat het binnen 30 minuten allevlooien kan doden. Helaas houdt die werking niet erg lang aan en moet je soms al de dag erna opnieuw een tablet toedienen. Het zal dus wel beter werken, maar omdat je er meer van moet geven, zal het uiteindelijk wel een duurdere behandeling worden.
Het merk Bravecto aan de andere kant werkt voor maar liefst 90 dagen en dat is uitzonderlijk voor een tablet. Het werkt niet zo snel als Capstar, maar nog steeds een stuk sneller dan een huidbehandeling. Als je Bravecto gebruikt, hoef je jouw huisdier maar 4 keer per jaar een tablet te geven.
Dat hangt wel af van de woonplaats. Als je in een omgeving woont waar veel vlooien zitten die het hele jaar door actief zijn, zul je de hond het hele jaar door moeten behandelen. Als je echter ergens woont waar de vlooien alleen bij bepaalde seizoenen actief zijn, hoef je waarschijnlijk maar twee tabletten per jaar te gebruiken.
Dit hangt af van het product dat je toedient en de kracht van de werkzame stof die erin zit. Doorgaans verschilt de frequentie waarmee je de tabletten toedient van eens per dag tot eens per drie maanden.
Eindconclusie: vlooienmiddelen honden
Het onder controle houden van vlooien en het voorkomen dat ze in het huis binnenkomen vraagt om verschillende benaderingen. Een medicijn tegen vlooien is slechts een maatregel die je kunt nemen tegen deze kleine beesten. Je moet de omgeving ook schoonmaken en -houden. Het voorkomen van vlooien zal uiteindelijk zorgen dat de hond niet ziek wordt van beten. Om de beste werking van de behandeling te krijgen, is het het beter om een vlooienmiddel niet te combineren met andere medicijnen. Als je nog meer advies nodig hebt, praat dan eens met de dierenarts. Deze beste vlooienbehandelingen zullen je in ieder geval al op het juiste spoor zetten.
vlooienmiddel hond,
natuurlijk vlooienmiddel hond,
alternatief vlooienmiddel hond,
beste vlooienmiddel hond,
beste anti vlooienmiddel hond
Wat vinden onze lezers van dit artikel over vlooienmiddelen honden