Zelf je hond wassen, knippen en drogen

Waarschijnlijk vind je het heerlijk om je hond lekker te zien rennen, door plassen heen, in het bos, op het strand. We laten onze honden lekker spelen en ravotten. En dat ze vies worden nemen we graag voor lief. 

De ene hond droog je makkelijk af met een doek, de andere hond heeft vanwege zijn vacht net even wat meer aandacht nodig. Bij de ene hond groeien zijn nagels wat harder dan bij de andere hond. Maar wat kun je nu zelf doen aan de uiterlijke verzorging van jouw hond? 

In dit artikel hebben we een aantal producten verzameld waarmee jouw viervoeter goed verzorgd voor de dag komt. 

 

Je hond drogen met een waterblazer

Een waterblazer, ook wel een hondenföhn genoemd, is een föhn speciaal voor honden. De waterblazer blaast water en vuil uit de vacht van je hond. Een waterblazer is een fijn product. Sommige honden die door een regenbui hebben gelopen en niet goed zijn gedroogd rennen thuis eerst heel hard een paar rondjes om het water nog van zich af te schudden. Of ze proberen hun vacht te drogen langs de bank of door te rollen op het kleed. 

Wanneer je een waterblazer gaat gebruiken kan je hond lekker spelen, zwemmen en vies worden en toch schoon en droog in je huis rond wandelen. Andere voordelen zijn dat je hond het niet koud krijgt door een natte vacht en ook niet gaat ruiken. 

Het is ook goed voor zijn vacht om je hond te drogen. Een hondenvacht wordt namelijk snel mat als deze niet goed wordt afgedroogd, en een matte vacht is weer vatbaarder voor bacteriën. Er zijn verschillende soorten waterblazers voor honden op de markt, kijk goed naar welk type blazer geschikt is voor de vacht van jouw hond. 

Net als een gewone föhn maakt een waterblazer wel wat geluid, dus laat je hond hier aan het begin even aan wennen. 

 

Aan de slag met een nagelknipper 

Als de nagels van je hond te lang zijn, moeten ze geknipt worden. Dit kun je doen met een nagelknipper speciaal voor honden. Nagels knippen is een essentieel onderdeel van de verzorging van je hond. De nagels van honden slijten door te rennen over ruwe oppervlakten, behalve de duimnagel, deze raakt de grond niet en zal het meest geknipt moeten worden. Maar hoe weet je of de andere nagels van je hond geknipt moeten worden? Als stelregel geldt dat als de hond rechtop staat, de nagels de grond net niet moeten raken. Raken ze de grond of staan de tenen van je hond scheef of omhoog? Dan moeten ze geknipt worden. 

 

Maar hoe knip je de nagels van je hond? Kijk wat je hond fijn vindt, zitten, liggen of staan. Pak zijn pootje vast en stel hem gerust. Pak vervolgens een teen waarvan je de nagel gaat knippen en kijk eerst goed naar waar ‘het leven’ zit. Dit is het bloedlijntje dat je in de nagel ziet lopen. Je kunt de nagel een paar millimeter voor het leven afknippen. 

 

Wat is een goede nagelknipper? 

Er zijn diverse nagelknippers voor honden te krijgen. Sommigen lijken op een kniptang, anderen meer op een keukenschaar. Het is belangrijk dat je een veilige nagelschaar koopt, met nagelbeschermer. Een nagelbeschermer zorgt ervoor dat je de nagel niet te ver af kunt knippen. Een schaar werkt meestal het beste omdat je hiermee de nagel sneller afknipt. 

Kijk verder goed naar het formaat van je hond en de grootte van de nagelknipper en de bladen waarmee de knipper knipt. Zorg er ook voor dat je een nagelschaar koopt die comfortabel aanvoelt, zodat het knippen van de nagels zo soepel mogelijk verloopt.

De meeste honden vinden het prima als je aan hun nagels zit, sommige honden vinden het minder prettig. Probeer je hond vanaf kleins af aan te laten wennen dat je aan zijn pootjes zit. 

 

Hondentondeuse

En als de nagels van je hond netjes verzorgd zijn, kijken we verder naar de vacht. Heeft jouw hond een vacht die bijgehouden moet worden? Dan kan een hondentondeuse handig zijn. Voor je op zoek gaat naar een tondeuse voor jouw hond dien je eerst goed naar zijn vacht te kijken. De lengte en dikte van de vacht van je hond zijn bepalend voor het type tondeuse. De meeste tondeuses hebben verschillende scheerkoppen, waardoor je het in verschillende lengtes kunt trimmen. Voor een dunne vacht heb je bijvoorbeeld een tondeuse van gemiddelde snelheid nodig. Voor een dikke vacht heb je een professionele tondeuse nodig met een hoge snelheid. Voor dunne, lange en zachte vachten kun je het beste een tondeuse gebruiken met een kam eroverheen. 

Kijk verder of de hondentondeuse gemakkelijk is in het onderhoud en of hij lekker in de hand ligt. Je moet de tondeuse tenslotte makkelijk kunnen bedienen en bewegen. Let ook op dat de tondeuse gemaakt is van materiaal dat niet snel warm wordt en dat het materiaal duurzaam is, zodat hij lang meegaat en niet snel gebreken toont.  

Het trimmen van je hond is niet heel makkelijk en vereist wat oefening. Lees altijd eerst de handleiding van de hondentondeuse die je aanschaft. Zorg dan dat je een manier vindt om je hond goed vast te houden en laat je hond vast aan het geluid van het apparaat wennen. Zorg er verder voor dat de vacht van je hond schoon en knoop- en klitvrij is voor je begint met trimmen. 

 

De fijnste shampoo voor jouw puppy

Heb jij een pup in huis? Volwassen honden hoeven niet vaak gewassen te worden, maar bij een pup is dat anders. Een bad kan je pup helpen vlooien en teken te voorkomen en de huid en vacht gezond te houden. Daarbij hebben pups weleens een ongelukje of willen ze nog ergens in rollen, waardoor een goede wasbeurt gewenst is.

Als je je pup in bad besluit te den, is het van belang dat je hem wast met een speciale puppyshampoo

 

Een goede puppyshampoo is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals aloë vera, havermout, honing en essentiële oliën en bevat geen zeep. Ook sulfaten, parabenen en alcohol zien we liever niet terug in een puppyshampoo. Hetzelfde geldt voor kunstmatige geur- en kleurstoffen. Een zo natuurlijke mogelijke shampoo is het best voor jouw kleine viervoeter. 

 

Mocht jouw hond allergieën hebben of last van zijn huid, kies dan voor een hypoallergene puppyshampoo. Een dergelijke shampoo is het best voor de gevoelige hondenhuid.