Hoewel er verschillende soorten voeding voor je huisdier op de markt is, blijft droog hondenvoer een van de meest geprefereerde. Niet alleen door eigenaren van huisdieren, maar ook door dierenartsen. Helaas zijn niet alle hondenbrokjes gemaakt voor de optimale voeding van je huisdier. Omdat we natuurlijk willen dat onze harige vrienden optimaal groeien, is het kiezen van een gezond hondenvoer dus erg belangrijk.
Het is natuurlijk makkelijk om iemand te vertellen dat die zijn of haar hond alleen de beste, meeste gezonde, uitgebalanceerde en hoogwaardige hondenvoeding moet geven. Helaas is weten waar je moet beginnen minder makkelijk, zeker voor nieuwe hondeneigenaren. Hoewel iedereen weet dat optimale hondenvoeding kan leiden tot gezondere, glanzende en gladdere vachten, een sterker immuunsysteem en een nog efficiënter spijsverteringsstelsel, weten niet veel baasjes hoe ze hondenvoer van hoge kwaliteit moeten uitkiezen. Daarom hebben wij tips en adviezen van toonaangevende hondenvoeding deskundigen verzameld om jou hun geheimen te laten weten als het gaat om het kopen van de beste hondenbrokken .
Royal Canin Selection Croc biedt een volledige onderhoudsvoeding voor volwassen honden. Door de textuur en vorm van de brokken zijn deze voor alle soorten honden geschikt om op te pakken en te kauwen.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Je grote hond is gezond, toch? Of zouden zijn spijsvertering en skelet wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken? Met Maxi Adult van ROYAL CANIN® krijgt je grote hond precies wat nodig is om gezond te blijven.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Pedigree Vital Protection droge brokken zijn speciaal ontwikkeld om voeding te bieden die tegemoet komt aan de vier behoeften van de hond: ze helpen het gebit van je hond schoon te houden, ze zorgen voor een goede verteerbaarheid en een gezonde huid en vacht. Ook helpen ze bij het ondersteunen van een sterk immuunsysteem.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Helpt kleine honden vanaf 10 maanden tot 8 jaar om het ideale figuur te behouden. Door hun kleine formaat hebben Mini honden een grotere energiebehoefte dan grote honden. Een duidelijk voorbeeld: kleine honden moeten meer passen nemen om dezelfde afstand af te leggen.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Je hond is gezond, toch? Of kan hij tijdens zijn rondje buiten soms wel wat extra natuurlijke weerstand gebruiken? En hoe zit het met zijn gewicht? Medium Adult van ROYAL CANIN® ondersteunt het natuurlijke afweersysteem en helpt bij het behouden van een gezond figuur.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Je pup is gezond, toch? Of zou hij in deze belangrijke groeifase extra ondersteuning voor zijn weerstand kunnen gebruiken? Maxi Junior van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de groei van je pup in de eerste 15 maanden te ondersteunen.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
PURINA® PRO PLAN® Hond Medium Adult Sensitive Skin met OPTIDERMA Rijk aan Zalm droge brokken
PURINA® PRO PLAN® Hond Medium Adult Sensitive Skin met OPTIDERMA® is een hondenvoeding die speciaal is ontwikkeld voor de behoeften van honden met een gevoelige huid. Als uw hond een gevoelige huid heeft, helpt deze complete hondenvoeding, speciaal samengesteld om hun speciale behoeften te ondersteunen en hun gevoeligheid aan te pakken.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Door de speciale manier van persen zijn de hondenbrokken van Cavom Compleet veel luchtiger dan andere brokken, waardoor er meer geur vrij komt en deze brokken voor de hond onweerstaanbaar zijn! Dit volledige voer van Cavom compleet bevat rund- en schapenvlees en heeft daardoor alle grondstoffen die een hond nodig heeft voor een goede gezondheid. Tevens bevat deze brok een perfecte balans tussen Omega 3 en Omega zes, dankzij de toevoeging van zuiver rundvet en oliën.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Eukanuba’s beste hondenvoer voor volwassen grote rassen, aanbevolen voor grote honden zoals Duitse herders, labradors, rottweilers en golden retrievers, is samengesteld met een verlaagd vetgehalte dat het behoud van een optimaal gewicht bevordert om de gewrichten te ontlasten. Verder bevat het natuurlijke bronnen van glucosamine voor gezonde gewrichten.
Je pup is gezond, toch? Of zou hij in deze snelle groeifase extra natuurlijke weerstand kunnen gebruiken? Mini Junior van ROYAL CANIN® is speciaal ontwikkeld om de groei van je pup met een verwacht volwassen gewicht van 10kg te ondersteunen.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 1x producten
Grote honden hebben andere voeding nodig dan kleine honden. Logisch, want grote honden gebruiken veel energie. Hun beweeglijkheid en lichaamsgewicht leggen een grote druk op de gewrichten van de hond. In de loop van de tijd kan het kraakbeen van de hond beschadigen en kan artritis optreden.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 2x producten
De Chihuahua laat zich niet tegenhouden door zijn kleine formaat. Hij is trots, levendig en zelfverzekerd. Hij laat zich graag bewonderen en trekt altijd de aandacht. Deze hond is heel trouw en kan zelfs bezitterig zijn ten opzichte van zijn baasje. Hij moet goed opgevoed worden om zijn sterke wil in toom te houden. De Chihuahua heeft een smal kopje, puntige oren en sprankelende ogen. Maar dit zijn niet de enige kenmerken van een Chihuahua; een schouderhoogte van slechts 16 tot 20 cm en een gewicht van 0,5-2,5 kilogram maken deze hond uniek. Door deze unieke lichaamsbouw heeft hij wel speciale verzorging nodig.Tanden en kakenDoor zijn fijne kaken is de Chihuahua gevoelig voor gebitsproblemen.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 2x producten
Door zijn kleine formaat en zijn typische korte, gebogen poten is de Dashond direct herkenbaar en dat is een van de redenen dat het een enorm populaire hond is. Hij blinkt uit in de jacht en is onvermoeibaar en nergens bang voor. Hij is dan ook een uitstekende waakhond. De Dashond is “chondrodystrofisch”, hetgeen betekent dat de botten in de poten vroen ophouden met groeien en enigszins krom zijn.
Specs:
Aantal producten in verpakking: 1x verpakking 2x producten
Leer zoveel mogelijk over de inhoud van een zak hondenbrokken
Verschillende hondenbrokken worden geleverd met verschillende ingrediënten. Sommigen leveren wat wordt aangeduid als ‘echt vlees’, terwijl anderen er ‘met vlees gearomatiseerde’ ingrediënten in stoppen. Hoe dan ook, een van de zekerste manieren om de beste brokken voor uw hond te vinden, is door te leren wat gezond hondenvoer moet bevatten.
Hiervoor zijn er richtlijnen opgesteld, ontworpen om te reguleren wat hondenvoerfabrikanten wel en niet in hun voermerken kunnen stoppen. Dit is belangrijk omdat merken die deze normen niet naleven ook gewoon niet gekocht moeten worden.
Ingrediënten aanduiding op de verpakking
Als er bijvoorbeeld een bepaald hondenvoer is dat je overweegt waar ‘enkel ingrediënt’ op het etiket wordt aangegeven, mag het niet minder dan 95%van dat specifieke ingrediënt bevatten. Als je bijvoorbeeld een zak droog hondenvoer hebt gekocht waarvan het enige ingrediënt kip is, moet deze 95% kip bevatten. Hetzelfde geldt als het product een verscheidenheid aan ingrediënten bevat, dat het grootste deel van deze ingrediënten niet minder dan 95% van het gewicht mag zijn.
Als op het etiket woorden of zinnen ziet staan zoals ‘entree’, ‘schotel’ of zelfs ‘diner’, dan mogen deze voedingsmiddelen niet minder dan een kwart van het geïdentificeerde ingrediënt bevatten. Er staat bijvoorbeeld ‘kipschotel’ of ‘kalkoendiner’; dan moeten deze producten respectievelijk niet minder dan 25% kip of kalkoen bevatten.
Dit geldt ook als het productetiket een bepaald extra ingrediënt hoort te bevatten. De samenstelling van dit ‘ingrediënt’ moet dan maximaal 3% van het levensmiddel bevatten. Als op het etiket bijvoorbeeld ‘kip met erwten’ staat, weet je dat de samenstelling ten minste 95% kip moet zijn en maximaal 3% erwten.
Voor brokken die zeggen dat ze specifieke smaken bevatten, betekent dit dat deze “smaken” alleen een detecteerbare, bijna te verwaarlozen hoeveelheid aanwezig zijn. Stel dat een product wordt geleverd met de aanduiding ‘met rundvlees smaken’, dan zouden de brokken slechts een zeer kleine, maar toch detecteerbare hoeveelheid van deze ‘rundvleessmaak’ moeten hebben.
Dus, voordat je dieper gaat graven in de verschillende ingrediënten van het droge hondenvoer, moet je ervoor zorgen dat je begrijpt wat deze “labels” betekenen.
Lees en begrijp de voedingsnorm van het product
De eerste stap bij de selectie van gezond droog hondenvoer is het bepalen van de ‘voedingsnormen’ die de dierenvoedingfabrikant in acht neemt in relatie tot de richtlijnen van de Fediaf. Onthoud altijd dat de ingrediënten die op het etiket van een product worden vermeld, overeenkomen met hun gewicht en meestal worden uitgedrukt als percentage van een bepaalde portiegrootte. De ingrediënten worden vaak vermeld in volgorde van afnemend gewicht, dus meestal staan ‘zwaardere’ ingrediënten bovenaan deze lijst.
Hier gaat het vaak mis, juist bij formuleringen bij droogvoer voor honden. Het gewicht van deze “zware” ingrediënten wordt meestal gemeten voordat het product wordt gedehydrateerd. Als het ingrediënt eenmaal is gedroogd, is het gewicht mogelijk niet meer gelijk aan wat er op het etiket staat. De reden is vrij simpel. Vlees zoals gevogelte, vis en vee bevat meestal 70 procent water. Wanneer ze worden bereid, worden deze gemengd met andere ingrediënten om bij elkaar het hondenvoer te vormen. Nadat het mengen en koken is voltooid, wordt het hele mengsel van vocht ontdaan of wordt het watergehalte verlaagd. Als dit gebeurt met voedsel dat rijk is aan vocht, kun je je voorstellen wat er gebeurt met de belangrijkste voedingsstoffen die vaak onderaan de lijst staan.
Dat gezegd hebbende, kun je het beste in je achterhoofd houden dat wat de verpakking zegt meer een weerspiegeling is van de metingen voorafgaand aan dehydratie.
Overweeg droog hondenvoer met gezonde granen en gluten
Veel gezondheidsbewuste mensen schuwen granen en gluten in droogvoer. Je ziet tegenwoordig veel labels met “glutenvrij” en “graanvrij”, alsof deze etenswaren slecht zijn.
In een artikel geschreven door de American Kennel Club getiteld “Kunnen honden tarwe en andere granen eten?” Werden een aantal misvattingen over granen en gluten voor honden uiteindelijk weerlegd. Om te beginnen hebben honden koolhydraten nodig als energiebron; alleen niet zoveel als mensen. Hoewel het waar is dat hun kleine neven in het wild het juist goed deden op vlees gebaseerde eiwitten, zijn onze huiselijke honden ontwikkeld om bepaalde soorten koolhydraten te kunnen verteren. En de koolhydraten die vaak in hondenvoer worden gebruikt, zijn speciaal ontworpen om verteerbaar te zijn.
Mensen zijn ook op hun hoede voor allergieën voor dergelijke ingrediënten. Studies tonen echter aan dat allergieën door granen en gluten niet hoger zijn dan allergieën voor andere soorten voedsel, zoals kip, gevogelte en zelfs rundvlees. Wist je trouwens dat 4 van de 5 allergenen in voedsel eigenlijk afkomstig zijn van dierlijke bronnen, waaronder rundvlees, zuivelproducten, kip en eieren? Tarwegluten wordt vooral als een allergeen beschouwd vanwege het hoge eiwitgehalte. Maar gezien het feit dat het nummer 3 is in de allerbeste voedselproducten, zoals degene die we al hebben genoemd, moet het nog steeds worden beschouwd als een geweldig voedselproduct voor honden. Ook vanwege de aminozuren en 99% verteerbaarheid. Daarbij zijn gluten-allergieën zeer zeldzaam bij honden.
Het is ook goed om te weten dat besmette granen, zoals die besmet met mijten, allergieën kunnen veroorzaken voor gevoelige honden. Door een product aan te schaffen dat bekend staat om zijn productiepraktijken, kun je gerust zijn voeding met deze ingrediënten te kiezen voor in het droge hondenvoer.
Het is dus prima om je huisdier brokken te geven die gluten en granen bevatten. Het is ook prima als je ervoor kiest om ze deze niet te geven. De keuze is aan jou.
Begrijp wat ‘bijproducten’ daadwerkelijk betekenen in droog hondenvoer
Er is in de afgelopen jaren het idee ontstaan dat álle bijproducten slecht zijn voor je hond. Nu zeggen wij ook niet dat dit onwaar is. Net als wat we in het begin al hebben aangegeven, is het belangrijk om de verschillende ingrediënten die je tegenkomt te lezen en te onderzoeken. Het is vaak wel het geval dat als het woord “bijproducten” op het label staat, het foute boel is.
Denk hierbij aan”bijproducten” die hoeven, haar of zelfs hoorns bevatten. Droog hondenvoer met deze toevoegingen moeten koste wat kost vermeden worden. Als de “bijproducten” echter interne organen zijn, zoals longen, hart, nieren en lever, is dit juist het kopen waard. Waarom? Orgaanvlees is samengesteld uit voedingsstoffen die je hond om verschillende redenen kan gebruiken. Dit is voedzaam vlees dat expres is opgenomen in de uiteindelijke mix van het droge hondenvoer om het zijn juiste voedingsprofiel te geven.
Orgaanvlees in droog hondenvoer
We weten dat niet iedereen echt van orgaanvlees houdt. En als je een fan bent van Fear Factor, weet je waar we het over hebben. We beschouwen dit vlees vaak als grof en onhygiënisch. Maar in veel culturen zijn dit waardevolle delicatessen of maken ze deel uit van hun dagelijkse voeding. En het voornaamste is dat ze niet ziek worden als ze deze dingen eten.
Mocht je er overigens van overtuigd zijn dat jouw hond behoort te eten wat zijn voorouders ook aten, dan kun je jezelf afvragen of wilde hondachtigen de interne organen lieten liggen. Waarschijnlijk niet, hé? Waarom je huisdier dan wel?
Het punt is dat we gewoon onze angsten op onze hondenvrienden projecteren. Omdat we bang zijn om dit orgaanvlees zelf uit te proberen, zijn we ook geneigd te denken dat onze huisdieren het smerig zouden vinden.
Bovendien gebruiken gerenommeerde fabrikanten van droog hondenvoer alleen hoogwaardige bijproducten. Dus als je niet echt zeker bent van de ingrediënten, vooral bijproducten, probeer dan zeker wat meer te onderzoeken. Het helpt ook wanneer je kiest voor één van die betrouwbare en gerenommeerde bedrijven.
Lees en begrijp de verklaring van voedingswaarde
Hier is nog een tip voor je bij het kopen van het beste droogvoer voor honden. Lees altijd het etiket en probeer de verklaring van voedingswaarde van het product te begrijpen. Sommige producten zijn ontworpen om aan alle honden te worden gegeven, ongeacht ras en grootte. Er zijn er ook die specifiek voor groei en reproductie zijn. Sommige producten zijn speciaal ontwikkeld voor puppy’s, zieke honden, oudere honden en zelfs zwangere honden. Het punt dat we proberen te maken is dat je moet begrijpen voor welk type hond het droogvoer speciaal is ontworpen. Is het voor een hond met een artritis probleem? Wat dacht je van een hond met hevige jeuk en haaruitval? Er is een reden waarom fabrikanten deze zaken op hun etiketten zetten. Het is zodat je goed wordt ingelicht of een dergelijk product geschikt is voor jouw viervoeter.
Zoek naar informatie over voerproeven op het etiket
Gerenommeerde fabrikanten van hondenvoerproducten nemen altijd een paragraaf op over de voedingsproeven die zij of een externe organisatie hebben uitgevoerd om tot de conclusie te komen dat hun voer een bepaalde voedingswaarde heeft die helpt bij bijvoorbeeld gewichtsproblemen. Hier moet dan ook bij staan welke tests er zijn uitgevoerd en de wat de geldigheid hiervan is. Als ze de voederproeven op gezonde honden zonder gewrichtsproblemen hebben uitgevoerd, dan is het natuurlijk niet aannemelijk dat hun product goed is voor honden met artritis en andere gewrichtsproblemen
Bekijk ook de analyse van de gegarandeerde ingrediënten in het droge hondenvoer
Nog iets belangrijks om na te gaan op het etiket is de analyse van de aanwezige ingrediënten. Dit wordt vaak uitgedrukt als percentage eiwitten, vetten, vocht en vezels. Zowel eiwitten als vetten worden in het minimum uitgedrukt, terwijl vezels en vocht in een maximum worden genoteerd. Je kunt bijvoorbeeld een product in handen hebben met minimaal 40% eiwit en 20% vet en maximaal 8% vocht en 10% vezels.
Dit is wel een erg ruwe schatting van het voedingsprofiel van het droog hondenvoer en zo weet je eigenlijk nog niets. Waarom? Omdat je nog steeds niet exact weet wat het werkelijke percentage van ‘minimaal 40% eiwit’ is. Is het 41% of 45% of misschien 40,1%? Hetzelfde geldt voor vezels en vocht. Als er staat ‘maximaal 8% vocht’, betekent dit dan 7%, 6% of 1%? Er is dus echt geen sprake van de ‘werkelijke’ percentage samenstelling van de voedingsstof die wordt beschreven.
Bovendien geeft deze analyse je geen informatie over de verteerbaarheid van de ingrediënten, noch geeft het informatie over de kwaliteit ervan. Nogmaals, het geeft je alleen een ruw idee van wat je aan je hond geeft. Als je een eiwitrijk dieet voor je hond wilt, dan moet je zeker weten dat het ten minste 40% eiwitten bevat.
Denk er aan het advies van je dierenarts in te winnen bij het kopen van droog hondenvoer
De meesten van ons raadplegen alleen onze dierenarts als onze huisdieren ziek worden of hun reguliere vaccinaties krijgen. Terwijl je dierenarts eigenlijk meer dan in staat is om jou inzicht te geven in wat voor voeding je je huisdier moet geven. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het type voeding wat je jouw hond geeft in feite afhankelijk is van de genen, leeftijd, reproductieve status en levensstijl. In veel gevallen voert je dierenarts een uitgebreide beoordeling van de lichaamsconditie van jouw hond uit om de juiste soorten en hoeveelheden voedsel te bepalen die jouw vriendelijke viervoeter zou moeten nemen. Je kunt deze informatie vervolgens gebruiken om de zoekopdracht aan te passen om het beste droog hondenvoer te vinden.
Ga dieper in op het door jou gekozen droogvoer voor honden
Als je een selectie hebt kunnen maken van de verschillende soorten droogvoer, dan is het handig meer te weten te komen over het bedrijf of de bedrijven die het produceert. Zeer gerenommeerde bedrijven produceren hun producten in hun eigen faciliteiten in plaats van deze ergens anders te laten samenstellen. Dit is belangrijk omdat bedrijven die hun eigen producten produceren, zeer strikte regels en voorschriften met betrekking tot de veiligheid van hun producten moeten naleven. Het geeft je een idee of het product dat je hebt gekozen inderdaad van de hoogst mogelijke kwaliteit is en veilig voor je huisdier of niet.
De verschillende punten die we zojuist hebben genoemd, kunnen er lastig uitzien. Echter moeten al deze stukjes informatie al op de verpakking staan. Je kunt de kennis die je tot nu toe hebt opgedaan gebruiken om te helpen het best mogelijke gezonde droge hondenvoer bij jou in de buurt te kopen.
Wat verder te overwegen bij het kopen van het beste droge hondenvoer?
In het vorige gedeelte hebben we het gehad over enkele dingen die je mogelijk kunt overwegen bij het kopen van voeding voor je huisdier, met name droogvoer. Omdat bijna alle informatie over de inhoud op het etiket staat, gaan we nu bekijken welke andere zaken belangrijk zijn om op te letten bij de aanschaf van het beste droge hondenvoer.
Leeftijd en gezondheidstoestand van je hond
Zorg ervoor dat, voordat je begint met het kiezen van een product uit je favoriete winkel, je een zeer duidelijk inzicht hebt in de voedingsbehoeften van je hond. De meesten van ons hebben het idee dat, als we de ribben in de borst van onze hond niet kunnen voelen, ze kunnen worden beschouwd als ‘gezond’. We hebben hierboven al vermeld dat het vragen van advies van je dierenarts cruciaal is om u te helpen beslissen wat voor soort voeding je aan je hond moet geven. Onthoud ook dat verschillende honden in verschillende levensfasen verschillende voedingsbehoeften hebben. En als ze een medische of gezondheidstoestand hebben, kan dit ook het type voedsel dat ze kunnen eten aanzienlijk beïnvloeden.
Eiwitten en vetten eerst, koolhydraten als laatste
We hebben eerder vermeld dat het prima is om onze honden koolhydraten te geven. We hebben zelfs gezegd dat het prima is om ze granen en tarwe-gluten te geven, vooral vanwege het hoge eiwitgehalte, met name aminozuren. Hopelijk hebben we niet de indruk achtergelaten dat je hondenvoer moet kiezen dat rijk is aan koolhydraten.
Honden zijn geen obligate carnivoren, in tegenstelling tot katten. Van leden van de Canidae-familie is nu bekend dat ze omnivoren zijn – volledig in staat om zowel dierlijk als plantaardig voedsel te eten. Ze vereisen echter grotere hoeveelheden eiwitten en vetten in hun voeding, omdat deze de nodige bouwstenen bieden voor continue weefsel- en orgaanontwikkeling en voor gezondere zenuw- en integumentaire systemen. In het wild is bekend dat honden tot 65% eiwitten en 30% vetten consumeren, waarbij de rest wordt verdeeld over koolhydraten en andere voedingsstoffen.
Dit betekent niet dat je je strikt moet houden aan deze hoeveelheden voedingsstoffen. Wat we ten zeerste aanbevelen, is om te zoeken naar een product met een uitstekende hoeveelheid eiwitten en vetten in vergelijking met koolhydraten. Herinner je wat we zeiden over de minimum- en maximumpercentages in voedingssamenstellingen voor droog voedsel waarbij eiwitten en vetten in het minimum worden gepresenteerd, terwijl vezels en vocht in het maximum worden gepresenteerd? Gebruik deze informatie.
Duidelijk identificeerbare ingrediënten
Net zoals dat de volledige voedingswaarde-informatie van een product belangrijk is, is het ook van essentieel belang dat de ingrediënten op het etiket duidelijk identificeerbaar zijn. Als er alleen “echt vlees” staat, ben je misschien geneigd jezelf af te vragen “vlees van wat”? Is het kip? Kalkoen? Hert? Wild zwijn? Het punt is dat producenten duidelijk de ingrediënten moeten vermelden die zich in elke zak van dit hondenvoer bevinden.
Houdbaarheidsdata
Zelfs droog hondenvoer heeft een houdbaarheidsdatum of een vervaldatum. Sommige fabrikanten houden dit laatste aan als houdbaarheidsdatum. Wellicht verwarrend, maar we zullen het toelichten. Een product met een houdbaarheidsdatum betekent dat het tot die datum kan worden geconsumeerd, met behoud van het volledige spectrum van smaken en hoogwaardige toegevoegde waarde die in het product zitten. Dit betekent dat een houdbaarheidsdatum een idee geeft van de houdbaarheid van een product zonder de kwaliteit te verliezen. Na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum begint de kwaliteit van het eten te verminderen, maar kun je deze nog wel voeren.
Anderzijds heb je de vervaldatum van een voedingsproduct, welke aangeeft dat na die datum de consumptie van het product niet langer wordt aanbevolen door het bedrijf. Technisch gezien zegt de fabrikant dat je je hond er niet mee moet voeren als de vervaldatum is bereikt. Als je toch hebt besloten om het aan je hond te geven en er is iets misgegaan, dan bevrijd je het bedrijf eigenlijk van elke aansprakelijkheid.
Er zijn geen standaardregels voor de minimale houdbaarheidsdatum die je zou moeten overwegen. Deskundigen suggereren wel dat een product waarvan de houdbaarheidsdatum nog ongeveer 10 of zelfs 11 maanden weg is, als ideaal kan worden beschouwd, omdat dit meestal betekent dat het voedingsproduct onlangs is geproduceerd.
Wat te vermijden met droog hondenvoer
Net zoals er dingen zijn waar je op moet letten die belangrijk zijn in een gezond droog hondenvoer, zijn er ook dingen die je gewoon moet vermijden.
Bijproducten van vlees en / of gevogelte van lage kwaliteit
We hebben al gezegd dat bijproducten in wezen niet slecht zijn. Het is echter cruciaal voor om echt dieper in te gaan op het soort bijproducten dat in het hondenvoer zit. Dit is waar je moeite wordt beloond. Alle soorten voer waarbij gebruik wordt gemaakt van een bron van lage kwaliteit komt of bestaat uit twijfelachtige mengsels van bijproducten moet dus worden vermeden.
Generieke eiwit- en vetbron
Wees heel voorzichtig met labels zoals “hele eiwitten” of zelfs “gezonde vetten”, omdat deze de bron van het eiwit niet echt identificeren. Je denkt misschien dat het “hele eiwitten” zijn, maar deze macronutriënt kan eigenlijk overal vandaan komen. Als het etiket vaag is, sla het dan over en pak het volgende product uit het schap.
Alleen natuurlijke ingrediënten mogen worden gebruikt bij het fabriceren van gezond hondenvoer. Er zijn ook natuurlijke ingrediënten die als uitstekende conserveermiddelen kunnen dienen. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om bekend te zijn met de meest voorkomende kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen die vaak in veel voedingsmiddelen worden gebruikt. Zodra er vermeld staat dat er kleurstoffen / verf in het voer zit, sla je het snel over.
Vulstoffen en / of korrels van lage kwaliteit
Zoals eerder gezegd hoeven granen niet uitgesloten te worden uit het droge hondenvoer. Wat je echter wel moet vermijden, zijn vulstoffen die niets toevoegen aan het voedingsprofiel van het hondenvoer. Bovendien moet je ook korrels van lage kwaliteit vermijden.
Droog hondenvoer van hoge kwaliteit is cruciaal om onze huisdieren een optimale gezondheid en welzijn te garanderen. Door goed naar de etiketten van deze producten te kijken en te begrijpen wat die verklaringen en informatie op het etiket betekenen, kun je ook tot de best mogelijke keuze speciaal voor jou harige vriend komen. Vergeet niet om altijd te zoeken naar natuurlijke en gezonde of hoogwaardige, gezonde ingrediënten.
Wanneer je de overgang maakt van het ene merk hondenvoer naar het andere, is het het beste om dit geleidelijk aan te doen.
Als je jouw hond bijvoorbeeld 2 kopjes hondenvoer geeft per maaltijd, kun je ½ kop vervangen door het nieuwe hondenvoer. Je geeft in wezen 1,5 kopjes van het huidige hondenvoer en ½ kop van de nieuwe voor elke maaltijd. Je kunt dit de eerste 3 tot 5 dagen op deze manier geven, terwijl je zorgvuldig let op tekenen van allergieën of misschien zie je dat je vriendelijke vriend de smaak van het nieuwe droge hondenvoer niet lekker vindt. Als de gemaakte mix bevalt, kun je het aandeel van het huidige en nieuwe hondenvoer verhogen tot 1: 1. Dus je geeft 1 kopje elk van de huidige en nieuwe hondenvoeding. Geef dit wederom gedurende 3 tot 5 dagen. Als er geen reacties zijn, kun je het percentage nieuw voedsel in de maaltijd verhogen tot 75%. Dit betekent dat je 1,5 kopjes van het nieuwe hondenvoer en ½ kopje van het huidige voer geeft. Voer dit mengsel nog eens 3 tot 5 dagen. Als je hond zijn nieuwe maaltijd vol enthousiasme opeet, kun je overschakelen naar het nieuwe droge hondenvoer.
Dit is lastiger dan het klinkt. Op productetiketten moet je op één ding letten: de houdbaarheidsdatum of de vervaldatum. Het is belangrijk om een product te kiezen met een houdbaarheidsdatum die het verste ligt van de aankoopdatum.
Alleen omdat het een houdbaarheidsdatum heeft, betekent dit niet dat het tot die datum vers blijft, nadat het pak is geopend. Integendeel, droog voedsel ondergaat een enorme verslechtering van de samenstelling en het gehalte aan voedingsstoffen, zodra de zak is geopend. De één zegt dat droog hondenvoer nog steeds 6 weken na opening kan worden gebruikt, terwijl anderen de gemiddelde houdbaarheid na opening 14 dagen noemen.
Als droog hondenvoer voldoende is beschermd tegen licht, vochtigheid, hete temperaturen en lucht, dan zou het na het openen van de zak ruim 6 weken moeten meegaan. Als je echter geen moeite doet om de brokken te beschermen tegen de elementen, moet je hond de zak wel binnen 2 weken leeg hebben.
Wil je de versheid garanderen overweeg dan het voer in een voercontainer te bewaren.
Zoals gezegd, kunnen hondenbrokjes tussen de 2 tot 6 weken vers blijven, afhankelijk van hoe goed het is opgeslagen en beschermd tegen de elementen. Dit onderstreept het belang van het kiezen van de juiste opslagcontainers voor de hondenbrokjes.
Idealiter mag hondenvoer nooit uit de originele verpakking worden gehaald. Dit komt omdat fabrikanten de verpakking zo hebben ontworpen dat het droge hondenvoer sterk beschermd wordt. Hierdoor blijven de brokken langer houdbaar. Wanneer je de zak opent, probeer dit dan niet helemaal te doen, zodat niet alle brokken in één keer aan de elementen worden blootgesteld. Hierna is het belangrijk om de zak goed te sluiten. Als er geen hersluit mechanisme is, rol dan bovenkant voorzichtig op en zet deze vast met een clip.
Om de houdbaarheid van een geopende zak droog hondenvoer te verlengen, kun je deze in metalen, glazen of plastic verpakkingen plaatsen die luchtdichte afsluitingen hebben. Haal de brokken niet uit de verpakking. Je bewaart droog hondenvoer in de container met de brokken nog in de originele verpakking. Bewaar deze containers ook in droge en koele ruimte.
Het proces van het maken van droogvoer is technisch gezien heel eenvoudig. Als je ooit een koekje of een andere delicatesse hebt gebakken, is het principe in wezen hetzelfde. Het enige verschil is natuurlijk dat fabrikanten zeer grote mixers, bereidingstafels en oven apparatuur hebben om op elk gewenst moment grotere hoeveelheden hondenvoer te bereiden.
Alles begint met het kiezen van de juiste ingrediënten. Een belangrijk ding om te onthouden is dat fabrikanten van hondenvoer zich moeten houden aan een reeks regels of normen die zijn opgelegd door de Fediaf. Alle hondenvoer moet uitgebalanceerd en volledig zijn qua voedingswaarde. Dat gezegd hebbende, moeten fabrikanten ingrediënten zoeken die aan deze eisen voldoen. Het komt eigenlijk neer op het maken van je eigen recept, behalve dat dit niet alleen door jouw hond wordt gegeten, maar ook door de honden van anderen.
Nadat de ingrediënten zijn gekozen, worden deze gecombineerd met andere toevoegingen om het deeg te vormen, net als koekjesdeeg. Dit wordt vervolgens in een machine geplaatst om het deeg te koken. Nadat het deeg wordt gekookt bij hoge temperaturen en onder extreme druk, wordt het in een andere machine geduwd die bekend staat als extruder, waar het deeg in brokken wordt gesneden.
Deze stukken deeg worden gedroogd om eventueel achtergebleven vocht te verwijderen. Tijdens deze fase en net voor het verpakken worden vitamines, mineralen, oliën en vetten op de brokken gespoten. Fabrikanten moeten zeer snel zijn in het verpakken van de brokken, omdat elke vertraging bij de toevoeging van de definitieve ingrediënten in de verpakking kan leiden tot bederf van de vetten en oliën.
Droogvoer is erg handig. Je giet gewoon de brokjes in de kom van je hond en klaar. Kind kan de was doen. Helaas zijn er honden die niet echt kunnen bijten in de verharde structuur van brokken, zoals puppy’s en oudere honden die mogelijk geen tanden meer hebben. Dan is het belangrijk om het droogvoer van je hond eerst zacht te maken voordat je het aan hem of haar geeft.
Een goede manier is door een paar eetlepels warm water aan het droge hondenvoer toe te voegen en te wachten tot de brokken zacht worden. Als je een veel zachtere, papperige structuur wil, kun je altijd wat meer warm water toevoegen. Als je een erg kieskeurige eter hebt die niet echt van het aroma van droog hondenvoer houdt, kun je natriumarm rundvlees of kippenbouillon toevoegen of zelfs het vocht uit een blikje tonijn. Gebruik dit als verzachtende middel om de smakelijkheid van het droge hondenvoer te verbeteren.
Het is een bekend feit dat het blootstellen van droog hondenvoer aan lucht en vochtigheid er voor kan zorgen dat de brokken sneller bederven. Niet alleen dat, dergelijke omgevingscondities verhogen ook het risico op besmetting van droog hondenvoer, vooral door de Salmonella bacterie. Hetzelfde geldt voor een stijging van de omgevingstemperatuur, omdat dit mogelijk ook de luchtvochtigheid in de zak kan verhogen. Dus, kan droog voedsel bederven in hitte? Het antwoord is ja. Hoe snel? Dat hangt ervan af.
Zoals we hierboven al hebben opgemerkt, moet een correct opgeslagen droog hondenvoer zijn versheid tot 6 weken na opening van de zak kunnen behouden. Als je echter de zak maar half dicht ergens in een hoek gooit, kan deze periode van 6 weken aanzienlijk korter worden tot slechts 2 weken of misschien zelfs minder.
We hebben het gehad over de overgang van het ene merk droog hondenvoer naar het andere. Ook over de mogelijkheid om het voer te mengen met water, melk, en de bouillon van kip, rundvlees of tonijn. Dit zijn echter niet de enige dingen waar je het voer mee kunt mixen.
Het toevoegen van nat of ingeblikt hondenvoer aan hondenbrokjes is ook aan te raden, vooral als je een hond hebt die echt een kieskeurige eter is. Als je verschillende merken droog hondenvoer wilt mixen, kun je kiezen uit verschillende texturen, kleuren, vormen en smaken om het interessanter te maken voor je hond. Technisch gezien kun je bijna alles mengen met droog hondenvoer, behalve oud hondenvoer dat al aanwezig is in de voerbak en speciale voerformules hondenvoer of diëten die therapeutische uitwerkingen hebben. Als je niet echt zeker bent, raadpleeg dan altijd je dierenarts.
Eindconclusie: hondenbrokken
Voeding is belangrijk , ook voor je hond. We hopen dat je dankzij onze koopgids en reviews de beste hondenbrokken gevonden hebt dit bij je hond passen
hondenbrokken,
top 10 beste hondenbrokken,
beste hondenbrokken 2017,
beste hondenbrokken 2018,
beste hondenbrokken,
hondenbrokken test,
goede hondenbrokken weinig ontlasting,
lidl hondenbrokken,
hondenbrokken lidl,
beste hondenbrokken test,
goede hondenbrokken,
woof hondenbrokken,
beste hondenbrokken consumentenbond,
jarco hondenbrokken,
hondenbrokken vergelijken,
geperste hondenbrokken,
samenstelling orlando hondenbrokken,
hondenbrokken met veel vlees,
hondenbrokken merken,
hoeveel hondenbrokken per dag zijn goed,
welke hondenbrokken zijn als beste getest,
prins hondenbrokken,
hills hondenbrokken,
zachte hondenbrokken,
beste hondenbrokken 2015,
graanvrije hondenbrokken,
goedkope hondenbrokken,
renske hondenbrokken,
orijen hondenbrokken,
hondenbrokken aldi,
hondenbrokken zonder granen,
natuurlijke hondenbrokken,
best getest hondenbrokken,
hondenbrokken kopen,
geperste hondenbrokken vergelijken,
aldi hondenbrokken,
geperste hondenbrokken zonder graan,
orlando hondenbrokken,
kenner hondenbrokken,
jumbo hondenbrokken,
goede hondenbrokken vergelijken,
acana hondenbrokken,
test hondenbrokken,
senior hondenbrokken,
hondenbrokken test consumentenbond,
geperste hondenbrokken merken,
biologische hondenbrokken,
kenner hondenbrokken review,
wat zijn de beste hondenbrokken,
welke hondenbrokken
Wat vinden onze lezers van dit artikel over hondenbrokken