Stress bij je hond vermijden

Stress bij je hond; dit kun je eraan doen

Als je hond stress heeft is dat natuurlijk heel vervelend, vooral voor je hond. Daarom is het goed om stress bij je hond te leren herkennen, zodat je jouw hond kunt helpen als hij zich ongerust voelt. En dat herkennen kan soms best lastig zijn, want niet alle honden uiten hun gevoelens van stress heel duidelijk. 

Stress bij je hond vermijden

Stress bij hond herkennen 

Het is belangrijk dat je goed reageert op de signalen die je hond afgeeft. Als je hond zich gestrest voelt en je reageert op een verkeerde manier, zal je hond eerder geneigd zijn om van zich af te bijten. Om goed en adequaat te reageren is het belangrijk dat je signalen van stress bij je hond leert herkennen. 

Signalen van honden met stress

Iedere hond reageert anders op stress. Niet iedere hond begint keihard te blaffen en rondjes te rennen door de kamer bij het horen van vuurwerk. Sommige honden gaan juist heel stil in een hoekje liggen trillen. Het kunnen kleine signalen zijn waaraan jij kunt zien of je hond gestresst is. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van stress bij honden: 

Je hond… 

  • likt vaak en snel zijn neus (dit wordt tongelen genoemd)
  • sluit zijn ogen of knippert langzaam
  • loopt niet normaal, maar sluipt
  • gaapt veel
  • hijgt
  • laat oogwit zien
  • tilt vaak een pootje op (meestal de voorpoot)
  • maakt veel geluid. Hij piept of jankt of blaft bijvoorbeeld
  • maakt een drukke indruk. Hij loopt veel heen en weer, is hyperactief
  • begint ineens te graven
  • niest
  • bevriest
  • schudt vaak met zijn vacht 
  • trilt
  • draait zichzelf weg met lichaam en kop
  • ligt op de rug met de pootjes naar binnen getrokken

 

Als je hond een of meer van bovenstaande signalen geeft, dan kan het zijn dat hij stress ervaart, maar dat hoeft niet. Zo kan een hond ook gewoon een beetje een kriebel op zijn neus hebben en likt hij daarom een paar keer. 

Gedraagt je hond zich zo als er net een vuurpijl in de straat is afgestoken, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van stress. Het is daarom altijd belangrijk om iets verder te kijken dan naar het signaal alleen. De omgeving speelt een grote rol bij het inschatten van hoe je hond zich voelt. 

Hijgen als signaal

Je hond hijgt natuurlijk niet alleen als hij stress heeft. Als je flink met een balletje aan het gooien bent, je hond net aan het zwemmen is of wanneer het gewoon warm is kan je hond ook hijgen. Hijgen is namelijk een soort van zweten voor honden. Maar hoe weet je nu of een hond hijgt van de stress, of dat het hijgen een onschuldige reden heeft?

Onschuldig hijgen

Je hond lijkt vrolijk, het gezicht van je hond is zacht, het lijf is ontspannen en de tong is slap. 

Hijgen bij stress 

Je hond heeft zijn ogen wijd opengesperd waarbij oogwit te zien is, de mondhoeken zijn opgetrokken, het lijf en de tong zijn gespannen. 

Wat doe ik als mijn hond stress heeft

Je hebt vastgesteld dat je hond stress ervaart. Wat nu? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een gestreste hond weer kalm te laten worden. 

Haal je hond uit de stressvolle situatie 

Stress bij je hond wordt over het algemeen door ‘iets’ veroorzaakt. Om je hond rustig te laten worden is het belangrijk dat je hem uit de stressvolle situatie haalt, door simpelweg de afstand tussen de hond en de stressfactor te vergroten. 

Als je bijvoorbeeld op een familieverjaardag bent en alle neefjes en nichtjes om de hond heen drentelen, en je ziet dat je hond stress signalen afgeeft. Zorg er dan voor dat je hond zo snel mogelijk uit die situatie gehaald wordt. Hou de hond dan bij je op een rustige plek waar de kinderen niet kunnen komen. Je zult zien dat de stress bij je hond direct afneemt. 

Blijf kalm

Als jij gestresst reageert, zal je hond niet rustiger worden. Blijf daarom altijd kalm, zodat je hond ziet en voelt dat er niets is om zich druk over te maken. Begin daarom nooit te schreeuwen tegen je hond, loop rustig en trek niet in een keer hard aan de riem. Als jij de kalmte bewaard, zal je hond sneller ontspannen zijn. 

Wandelen 

Het is ook fijn voor de hond om even lekker te wandelen als hij zich gestrest voelt. Neem hier voldoende tijd voor. Het snuffelen en rondlopen helpt je hond ontspannen. 

Laat je hond kauwen

Ook kauwen heeft een rustgevende werking. Als je hond zich onrustig voelt is het daarom een goed idee om hem kauwspeelgoed te geven. Het kauwen zorgt er namelijk voor dat er endorfine en dopamine vrijkomt. Dat zijn stofjes waardoor je hond zich automatisch goed gaat voelen. 

Laat je hond puzzelen

Net als bij de meeste mensen is puzzelen een goede manier voor je hond om rustig te worden. Het gebruik van de neus en het kraken van de hersenen zorgt ervoor dat je hond moe maar voldaan raakt. 

Masseer je hond

Zo’n strak gespannen lijf van de stress is voor je hond niet fijn. Je kunt je hond helpen door hem zachtjes te masseren. Daardoor raakt het lijf ontspannen en de hond voelt zich veiliger nu hij weet dat het baasje er is. 

Stress bij honden voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het is daarom van belang dat je goed met je hond leert communiceren. Kijk vaak naar je hond, zeker als jullie in nieuwe situaties belanden die eventueel stressvol kunnen zijn. Je hond zal snel signalen geven dat hij zich niet op zijn gemak voelt. Door veel samen te zijn, zul je deze signalen leren herkennen. Zo kun je sneller ingrijpen en ervoor zorgen dat je hond niet helemaal doorslaat in zijn stressgevoelens. 

Het is ook belangrijk om veel met je hond te spelen. Een blije hond is een ontspannen hond. Leer je hond bijvoorbeeld apporteren in het park. Dat is niet alleen gezond voor de hond, maar ook voor het baasje. 

Kalmerende middelen 

Weet je dat er een stressvol moment aan zit te komen voor je hond, bijvoorbeeld de jaarwisseling. Dan kun je ervoor kiezen om alvast kalmerende middelen in te zetten. Er zijn meerdere producten te verkrijgen die ervoor zorgen dat je hond net even wat rustiger wordt en wat minder meekrijgt van al het vuurwerkgeweld. Dat hoeven niet altijd medicijnen of supplementen te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor de ‘relaxopet’. Dit is een klein speakertje dat trillingen produceert die voor ons niet te horen zijn, maar je hond een rustgevend gevoel geven. 

Ga je naar een andere locatie met je hond die hij als stressvol kan ervaren. Zorg dan dat je voorbereid bent en kauwspeelgoed of een leuke puzzel bij je hebt. Het is namelijk lang niet altijd nodig om kalmerende middelen aan te schaffen voor je hond, integendeel. Vaak helpt het al om je hond af te leiden van de stress door lekker met hem te gaan spelen.